Метју Палмер: Русија се злонамерно уплиће на Западном Балкану

Метју Палмер, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Специјални изасланик Стејтдепартмента Метју Палмер поручио данас из Приштине да САД, као никада пре, подржавају независност Косова, али и дијалог између Београда и Приштине, који мора да почне што пре и да буде завршен свеобухватним споразумом. Палмер је позвао Косово да укине таксе, а Србију да не спречава интеграције, како је рекао, независног Косова, у међународне институције. Он је искористио прилику и нагласио да се Русија злонамерно политички уплиће у функционисање земаља Западног Балкана, истакавши пример Црне Горе, док се, како је рекао, Кина намеђе кроз економски утицај. По Палмеровом мишљењу једино су САД искрено заинтересоване за напредак земаља Западног Балкана и за евроатланску интеграцију свих земаља тог дела Европе.

Одмах по доласку у Приштину, Палмер се састао са председником и потпредседницом Демократског савеза Косова, Исом Мустафом и Вјосом Османи, у згради Америчке амбасаде у Приштини, без присуства медија. Из Демократског савеза је медијима послато саопштење да су са гостом из САД разговарали о владавини права на Косову и дијалогу између Београда и Приштине.

И састанак између косовског председника Хашима Тачија и Метјуа Палмера прошао је без изјава за медије. Из Тачијевог кабинета је саопштено да је Косово благословено што има непрекидну подршку Сједињених Америчких Држава, као и да су се Тачи и Палмер сложили да дијалог између Београда и Приштине треба наставити у циљу мира и стабилности на Западном Балкану.

У Сали Универзитетске библиотеке у Приштини, Палмер је разговарао са студентима и представницима цивилног сектора, претходно одржавши говор који је трајао око пола сата. У свом говору, он се осврнуо на историјат подршке САД независности Косова, који веома дуго траје, подсетивши на своје познанство са Ибрахимом Руговом и похваливши напредак, како је рекао, косовске државе. Позивајући на наставак дијалога између Београда и Приштине, метју палмер је истакао да ни Србија ни Косово ништа не губе дијалогом, већ добијају.

Метју Палмер и Хашим Тачи, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

“Председник Вучић и већина у Србији знају да не могу у Европску унију док не реше дуготрајни спор са Косовом. Док водеће личности настављају да одбијају третман Косова као суседа и третирају га као својину, биће застоја од којег ће Србија политички и економски губити. Србија треба да се усмери на свеобухватне стратешке интересе. Била је агресивна у делегитимизацији Косова. Кампања да се увере државе да повлаче независност Косова и да се блокира чланство Косова у међународним институцијама треба да се заустави. Узнемиравање српских политичких представника на граници треба да се заустави. Ове мере конфронтације треба да се зауставе на обе стране. Оне само отежавају атмосферу за договор који је Србији неопходан како би постигла пун потенцијал и отворила европски пут“, рекао је Палмер, истакавши да је дијалог између Косова И Србије приоритет нове владе и додао:

„Косово не може остати изоловано. Решење једном заувек односа Косова и Србије остаје приоритет. Очи света видец́е шта ц́е радити нова влада. Не видимо никакву могуц́ност за будуц́ност Косова без нормализације односа са Србијом“.

Упитан зашто се није данас састао са Аљбином Куртијем, Палмер је рекао да се састао са њим у Скопљу пре три дана.

Метју Палмер, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

“Моје очекивање од господина Куртија, под претпоставком да ц́е постати премијер, јесте да ц́е он бити добар партнер САД-а, да ц́е блиско сарађивати са нама у остварењу заједничких циљева. Схватиц́е да је дијалог важан не само за Косово вец́ и за САД. Такође ц́е нац́и начин да се врати за преговарачки сто, укључујуц́и и решавање питања такси које је постало препрека“, закључио је Метју Палмер.

Специјални представник Стејтдепартмента се кратко осврнуо на ситуацију у свим државама Западног Балкана, нагласивши да се Русија “злонамерно уплиће” у политичку, а Кина у економску ситуацију на овом подручју Европе и да једино САД искрено жели напредак читавог региона.

Палмер се састао и са председником Демократске партије Косова Кадријем Весељијем, као и са представницима Српске листе.

Анђелка Ћуп