Харадинај на опроштајној конференцији за медије: Поносан сам резултатима Владе на чијем сам челу био

Рамуш Харадинај, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Досадашњи премијер Косова Рамуш Харадинај, рекао је на данашњој конференцији за медије да је поносан на рад Владе на чијем је челу био, посебно Законом о Трепчи и војсци Косова, као и што новој Влади оставља буџет увећан за 32%. Незадовољан је, каже, што Косово није добило либерализацију виза, али се ипак нада, да би се то могло десити до краја године.

Харадинај је поновио да се не каје што је дао оставку, истакавши да је на саслушање у Хаг хтео да иде као грађанин, а не као премијер. Такође је рекао да неће бити посланик и да ће своје место препустити следећем на листи његове странке.

На питање новинара, зашто однос између њега и Српске листе није на нивоу на коме је био када је влада формирана, Харадинај је одговорио да је то због тога што је Српска листа инструментализована од стране Београда.

“Београд треба да дозволи самосталност Српској листи и косовским Србима. Косовски Срби, као и Српска листа не могу да преносе визију и да штите позицију званичног Београда. Због тога је дошло до кварења односа са Владом Косова. Ми се нисмо посвађали са Српском листом због косовских Срба, већ смо покварили односе због односа са званичним Београдом“, казао је Харадинај.

Досадашњи премијер је додао да му се допада идеја Аљбина Куртија о увођењу реципроцитета са Србијом, као и наводи да же се борити против корупције, али да се прибојава Куртијеве економске политике, с обзиром да је он левичар и да се то може негативно одразити на економски развој.

Рамуш Харадинај је данас у сали у којој се одржавају седнице владе, одржао конференцију за медије и пошто се руковао са новинарима, одговарао је на њихова питања.

А.Ћ.