Haradinaj na oproštajnoj konferenciji za medije: Ponosan sam rezultatima Vlade na čijem sam čelu bio

Ramuš Haradinaj, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Dosadašnji premijer Kosova Ramuš Haradinaj, rekao je na današnjoj konferenciji za medije da je ponosan na rad Vlade na čijem je čelu bio, posebno Zakonom o Trepči i vojsci Kosova, kao i što novoj Vladi ostavlja budžet uvećan za 32%. Nezadovoljan je, kaže, što Kosovo nije dobilo liberalizaciju viza, ali se ipak nada, da bi se to moglo desiti do kraja godine.

Haradinaj je ponovio da se ne kaje što je dao ostavku, istakavši da je na saslušanje u Hag hteo da ide kao građanin, a ne kao premijer. Takođe je rekao da neće biti poslanik i da će svoje mesto prepustiti sledećem na listi njegove stranke.

Na pitanje novinara, zašto odnos između njega i Srpske liste nije na nivou na kome je bio kada je vlada formirana, Haradinaj je odgovorio da je to zbog toga što je Srpska lista instrumentalizovana od strane Beograda.

“Beograd treba da dozvoli samostalnost Srpskoj listi i kosovskim Srbima. Kosovski Srbi, kao i Srpska lista ne mogu da prenose viziju i da štite poziciju zvaničnog Beograda. Zbog toga je došlo do kvarenja odnosa sa Vladom Kosova. Mi se nismo posvađali sa Srpskom listom zbog kosovskih Srba, već smo pokvarili odnose zbog odnosa sa zvaničnim Beogradom“, kazao je Haradinaj.

Dosadašnji premijer je dodao da mu se dopada ideja Aljbina Kurtija o uvođenju reciprociteta sa Srbijom, kao i navodi da že se boriti protiv korupcije, ali da se pribojava Kurtijeve ekonomske politike, s obzirom da je on levičar i da se to može negativno odraziti na ekonomski razvoj.

Ramuš Haradinaj je danas u sali u kojoj se održavaju sednice vlade, održao konferenciju za medije i pošto se rukovao sa novinarima, odgovarao je na njihova pitanja.

A.Ć.