Општина Штрпце ће више улагати у локалну инфраструктуру

У оквиру пројекта ,,Активни грађаниˮ, који спроводи Невладина организација Актив из Северне Митровице, уз подршку Олоф Палме Центра, у Штрпцу је 6. новембра одржана „софа одговорности“. „Софа одговорности“ је Активов бренд, односно концепт, чија је суштина да на једном месту, у неформалној атмосфери, окупи заинтересоване грађане и представнике локалне самоуправе, са циљем одржавања конструктивне расправе на различите теме, од важности за локално становништво.

Представник Општине Штрпце задужен за спровођење локалног буџета, разговарао је са грађанима о до сада спроведеним локалним пројектима и инвестицијама, као и о плановима за наредни период. На самом почетку разговора истакнуто је да Општина Штрпце при планирању локалног буџета консултује становништво, како би га прилагодила њиховим потребама и интересима. Обзиром на чињеницу да је буџет ове општине на југу Косова поприлично ограничен, наглашено је да се локална самоуправа труди да изађе у сусрет већини захтева који долазе од стране локалног становништва.

Представник локалне самоуправе је грађанима представио општински програм помоћи социјално угроженом становништву, хендикепираним особама, као и припадницима ромске националности (нарочито за Дан Рома). Током „софе“ се говорило и о досадашњим улагањима у систем канализације у Штрпцу и околним селима, изградњи водоводног система и довршетку спортске хале, чија је изградња тренутно стопирана. Што се тиче планова за наредни период, фокус рада Општине Штрпце ће бити на путној инфраструктури и оживљавању туристичког потенцијала, који је, како је истакнуто, огроман.

Присутни грађани су имали прилику да директно поставе питања општинском представнику, где су питања била фокусирана на финансирање локалних невладиних организација од стране општине, као и на улагања у културне и омладинске манифестације. На самом крају, представник Општине Штрпце је нагласио да грађани могу упутити своје захтеве личним доласком у општинске просторије и/или контактирањем општинских органа путем званичног вебсајта.

НВО Актив