Самоопредељење и Демократски савез Косова сами формирају Владу?

Избори 2019, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Победник ванредних парламентарних избора на Косову је Покрет Самоопредељење, саопштила је данас на конференцији за медије председница Централне изборне комисије Ваљдете Дака.

Самоопредељење ће у новом сазиву Косовског парламента имати 32 посланика, Демократски савез Косова Исе Мустафе 29, док ће Демократска партија Косова Кадрија Весељија имати 25 посланика. Коалиција између Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја и Социјалдемократске партије Шпенда Ахметија, имаће 14 посланика, од којих су 13 из Алијансе за будућност Косова. Српска листа је освојила свих десет загарантованих места.

Иако медији на албанском пишу да су преговори о новој влади при крају, потребно је сачекати рокове за жалбе, јер је коалиција између Социјалдемократске иницијативе Фатмира Љимаја и Алијансе за ново Косово Беџета Пацолија, која није прешла цензус, најавила жалбу. Како су истакли из ове коалиције, данашње објављивање резултата у Централној изборној комисији је „фингирано“ и они ће искористити све правне могућности да то докажу. Такође, Љимај каже да преко 3.000 гласачких листића из централне Србије није дошло поштом, како предвиђа Устав и Изборни закон на Косову.

Рок за жалбу Изборном панелу за жалбе је 24 часа, а уколико странка која се жалила није задовољна одговором, може се жалити прво Врховном, а на крају и Уставном суду.

А.Ћ.