Осам посланика Српске листе са севера Косова

Српска листа, предаја листе кандидата, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

После јучерашњих објављивања коначних резултата ванредних парламентарних избора на Косову, покрет Самоопредељење и Демократски савез Косова могу сами да формирају владу, јер заједно имају 61 посланика. Српска листа је са освојених 6,74% гласова, чиме је обезбедила свих десет загарантованих места, а осам посланика је са севера Косова.

Јасмина Дедић, актуелна начелница школске управе у систему образовања Републике Србије, на изборима 6. октобра, освојила је највише гласова, 19.703. Следи Милош Перовић из Зубиног Потока, досадашњи заменик министра за социјално старање у Влади Косова са 17.276 гласова, а затим директорка Националне службе за запошљавање Косова и Метохије при Влади Србије, Верица Ћеранић, са 17.065 освојених гласова. Још једна досадашња посланица и директорка Дома здравља у Митровици, Миљана Николић, биће у новом сазиву Косовског парламента, као и Игор Симић, Зоран Мојсиловић и Славко Симић, досадашњи посланици. Нови посланик је Иван Тодосијевић, кога је Рамуш Харадинај сменио са места министра администрације локалне самоуправе због изјаве да је Рачак изрежиран од стране Албанаца. Љубинко Караџић, актуелни председник Привременог органа Општине Приштина, биће посланик из лапљег Села, а из Штрпца, посланик ће бити Бранислав Николић, доскорашњи саветник председника Косова, кога је Тачи сменио под притиском јавности због наводног Николићевог рада за обевештајне органе Републике Србије.


Кандидат за посланика у Косовском парламенту испред Социјалистичке партије Србије, Милан Јоксимовић из Радева, који је и члан већа Општине Липљан, постављен је пре неколико дана за директора обданишта у Грачаници.


А.Ћ.