Osam poslanika Srpske liste sa severa Kosova

Srpska lista, predaja liste kandidata, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Posle jučerašnjih objavljivanja konačnih rezultata vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova mogu sami da formiraju vladu, jer zajedno imaju 61 poslanika. Srpska lista je sa osvojenih 6,74% glasova, čime je obezbedila svih deset zagarantovanih mesta, a osam poslanika je sa severa Kosova.

Jasmina Dedić, aktuelna načelnica školske uprave u sistemu obrazovanja Republike Srbije, na izborima 6. oktobra, osvojila je najviše glasova, 19.703. Sledi Miloš Perović iz Zubinog Potoka, dosadašnji zamenik ministra za socijalno staranje u Vladi Kosova sa 17.276 glasova, a zatim direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje Kosova i Metohije pri Vladi Srbije, Verica Ćeranić, sa 17.065 osvojenih glasova. Još jedna dosadašnja poslanica i direktorka Doma zdravlja u Mitrovici, Miljana Nikolić, biće u novom sazivu Kosovskog parlamenta, kao i Igor Simić, Zoran Mojsilović i Slavko Simić, dosadašnji poslanici. Novi poslanik je Ivan Todosijević, koga je Ramuš Haradinaj smenio sa mesta ministra administracije lokalne samouprave zbog izjave da je Račak izrežiran od strane Albanaca. Ljubinko Karadžić, aktuelni predsednik Privremenog organa Opštine Priština, biće poslanik iz lapljeg Sela, a iz Štrpca, poslanik će biti Branislav Nikolić, doskorašnji savetnik predsednika Kosova, koga je Tači smenio pod pritiskom javnosti zbog navodnog Nikolićevog rada za obeveštajne organe Republike Srbije.


Kandidat za poslanika u Kosovskom parlamentu ispred Socijalističke partije Srbije, Milan Joksimović iz Radeva, koji je i član veća Opštine Lipljan, postavljen je pre nekoliko dana za direktora obdaništa u Gračanici.


A.Ć.