За медијске раднике или нема средстава, или нема заинтересованих

Медији, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

<em>Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Медији</em>

Највећи проблем са којим се суочавају медији који извештавају на језицима невећинских заједница на Косову је недостатак медијских радника.

Највећи проблем са којим се суочавају медији који извештавају на језицима невећинских заједница на Косову је недостатак медијских радника. Узроци проблема су двојни, медији или имају проблем да пронађу професионалце заинтересоване за рад у локалним медијима или им недостаје средстава за упошљавање додатног људства, један је од закључака састанка неколико редакција медија који извештавају на језицима невећинских заједница.

Медији који извештавају на језицима невећинских заједница због ограниченог маркетинг тржишта не могу да функционишу профитно, због чега су сви најчешће регистровани као невладине организације и финансирају се пројектно. Овакав начин функционисања, поред финансијске нестабилности, преоптерећује медије пословима који нису у директној вези са извештавањем, али и ограничава могућност локалних медија да остану актуелни.

Сања Соврлић, састанак, ФОТО: КоССев

„Поред потреба за опремом, наш портал главни проблем има са проналаском стажиста и младих људи који би радили у медијима“, наводи Сања Соврлић, уредница портала Црно бели свет, тематског онлајн портала који већ две године извештава са Севера.

Соврлић подвлачи и проблеме са актуелношћу тема којима се баве локални медији, објашњавајући да су они често у обавези да своје пројекте тематски планирају у месецима унапред што оптерећује њихову могућност да реагују на догађаје који се догоде након предаје пројектне документације.

Овакви проблеми, које су подцртали и други учесници састанка, могу бити решени само формирањем фонда који би финансирао оперативне трошкове медија који извештавају на језицима невећинских заједница.

Анђелка ЋУП, Састанак, ФОТО: КоССев

„Ми тежимо да будемо ажуран сајт који се бави дневном информативом, али смо преоптерећени продукцијским пословима јер само на тај начин можемо да прикупимо средства потребна за дневно извештавање“, наводи уредница портала Грачаница онлине, Анђелка Ћуп.

Ћуп наводи да у Грачаници, за разлику од проблема са којима се суочавају медији на Северу, има људи заинтересованих за рад у медијима, али да недостају финансијска средства за њихов ангажман.

Међу њима је и Шаип Рамић из организације Романо Кхам Грачаница који на волонтерској бази једном недељно, на Радију Грачаница, припрема и презентује једночасовни програм на ромском језику.

Састанак, ФОТО: КоССев

Како објашњава, овај програм обухвата недељни преглед главних вести у општини Грачаница.

„За покретање програма о животу Рома, требао би нам најмање један лаптоп, телефон за снимање, техничар и бар још један новинар. За сада се сналазим, за припрему програма на Радију Грачаница користим лаптоп пријатеља“, каже Шаип.

Да управо међу ромском заједницом има појединаца који су потпуно обучени за рад у медијима, посведочила је и сама Ћуп, опет наглашавајући да је приступ фондовима главна препрека за креирање више сарџаја који би се тицали и ове заједнице.

С друге стране, уредник Радија Гораждевац, Дарко Димитријевић, наводи да овај радио који овог новембра слави 20 година од првог емитовања, има сву потребну опрему за радио емитовање, али такође има проблема са људским ресурсима.

Састанак, Дарко Димитријевић, ФОТО: КоССев

„Ми смо једини медиј који сваког дана извештава из Метохије и често смо једини комуникациони канал између грађана и институција. Међутим, не успевамо да стигнемо свуда и увек, јер нас је мало“, каже Дарко.

Иако у потпуности опремљени радио опремом, овај медиј се последњих година бави и видео продукцијом у коју спада и јутарњи програм „Наше Јутро“ који је могуће пратити и на Фејсбук страници овог радија али и на РТВ Ким. Међутим, и њихови технички капацитети за видео продукцију су ограничени.


Сатанак са медијима организовали су Центар за развој заједница и редакција КоССева у циљу процене потреба медија и мапирања главних потешкоћа у раду. Састанак је организован уз подршку Међународне организације за миграцију (ИОМ) и амбасаде Велике Британије у Приштини.

Извор: КоССев