Зиберај: „Марко Ђурић је националистичко смеће“

Јетљир Зиберај, Фото: Info-ks

„Марко Ђурић је националистичко смеће“, ове речи употребио је саветник одлазећег министра спољних послова Косова, Јетљир Зиберај (Jetlir Zyberaj), реагујући на данашњу посету директора Канцеларије за КиМ Северу Косова. Изјаву је пренео део приштинских медија, али је исто потврдио и за КоССев, након што смо овог косовског званичника позвали како бисмо проверили истинитост оваквих навода.

„Наши партнери из ЕУ уопште не треба да врше притисак убудуће за одобравање посета једном српском националистичком смећу као што је Ђурић“, рекао је раније данас Јетљир Зиберај за приштинску Gazetu Express.

Потврдивши истинитост ових навода, у краћем телефонском разговору потом за КоССев, на наше питање да ли је ово примерен, односно прихватљив речник за дипломатску комуникацију, Зиберај је казао:

“Да. Он је националистичко смеће. Све што имам да кажем о њему можете прочитати у мојој изјави”.


У међувремену, затражили смо коментар од Канцеларије за КиМ, а из службе за медије ове канцеларије добили смо одговор да ће се ускоро огласити.

Директор Канцеларије за КиМ, Марко Ђурић, после четири месеца, данас поново борави на Северу Косова, где је присуствовао обележавању градске славе Митровдана, као и отварању Дома здравља у Лепосавићу.

Током дана косовски медији бавили су се питањем да ли је он имао дозволу за улазак на Косово, што је управо Зиберај потврдио.

„Марко Ђурић је затражио дозволу у складу са Бриселским споразумом о уласку на Косово. На основу овог споразума дозвољено му је да посети Северну Митровицу и Лепосавић“, рекао је Зиберај, за приштинску Газету.

Међутим, такође је додао и да осуђује Ђурићеве изјаве које су, како тврди, у супротности са сврхом за коју је добио дозволу за посету, не прецизирајући тачно на које се изјаве односи његова осуда.

„Такве изјаве супротне сврси за коју је дозвола дата само су јасан показатељ међународној заједници да је одбијање таквих посета с времена на време прикладно и да ће се десити у будућности“, казао је Зиберај, након чега је изнео оцену о Ђурићу.

„ЕУ је тотално затајила и ми ћемо прегледати овај извештај у смислу координације“, додао је, навевши да се „ове ствари неће толерисати“ на Косову.


Ђурић је током дана такође одговарао на питање о уласку на Косово.
Подсетио је на то да је често са својим колегама из српске владе, приликом својих ангажовања, како је изјавио, „пружања хуманитарне помоћи“ био „предмет ометања“ приликом посета Косову и Метохији, али да се нада да то неће бити случај убудуће.
„Србија сматра да без обзира на политичке ставове, опредељења, ставове о статусу Косова, ни Срби ни Албанци не треба да буду ометани у слободном кретању“, казао је Ђурић.
„Немам ништа против тога да се било ко, без обзира на националност, слободно креће по другим деловима Србије и сматрам исто тако да је нормална ствар и да не треба да буде тема и политичко питање када неко од званичника из Београда долази овде, и не треба то да буде коришћено за политичке манипулације које служе за подгревање етничких тензија“.

Извор: КоССев