Том Гаши: Хашим Тачи ће сигурно бити саслушан у Хагу

Адвокат Том Гаши, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Повећава се број бивших припадника такозване Ослободилачке војске Косова које Специјално тужилаштво у Хагу позива на саслушање. Адвокат Том Гаши, акредитован у Специјалној комори у Хагу, тврди да позив за саслушање могу да очекују сви чија се имена помињу у извештају Дика Мартија. Нико нема имунитет, тврди Гаши, па ни косовски председник Хашим Тачи.

Сулејман Сељими, Рамуш Харадинај, Рустем Мустафа, Кадри Весељи, Рамиз Ладровци, Рустем Мустафа, Сами Љуштаку, Азем Суља, Шпенд Мађуни, само су нека од најпознатијих имена припадника бивше ОВК, који су на основу извештаја Дика Мартија, саслушани или ће бити саслушани у Хагу. Неки од позваних нису желели да се њихова имена обелодане, па тако само адвокатска канцеларија Тома Гашија има осам клијената, али је познато само име Сулејмана Сељимија.

„Ни ми, ни Специјално тужилаштво, немамо обавезу да обеваштавамо јавност о именима лица која су позвана на салушање. То могу само лица која су позвана, када и ако то желе“, каже Гаши и додаје:

„Оно што је сигурно, нико нема имунитет од овог суда и свако чије је име у извештају Дика Мартија из 2011. године, биће саслушан, а да ли ће се онда против њега подићи оптужница или ће бити у својству сведока или ништа, зависи од тужиоца. За сада је позвано преко 100 бивших припадника Ослободилачке војске Косова и оно што је сигурно, јесте да су сви позвани као осумњичени“.

Косовска јавност месецима спекулише да ли ће се на списку осумњичених наћи и име косовског председника Хашима Тачија.

Адвокат Том Гаши, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Да ли је Тачи добио позив или није, да ли је саслушан или није, може саопштити само он лично, али је апсолутно сигурно, да је његово саслушање обавезно и он ће морати да буде саслушан. Оно што се зна, јесте да је председник Косова ангажовао правне саветнике и то међународне и да је за то издвојио око пола милиона евра“.

Гаши тврди да су нетачне тврдње појединих бивших припадника такозване ОВК, да су добили позивницу као сведоци.

„Апсолутно није тачно. Ако су позвани као сведоци, онда би требало да кажу, у ком предмету ће сведочити“, изричит је Гаши.

Том Гаши истиче да је овај суд неправедан јер је једнонационалан и да његовим деловањем, односно пресудама које буде донео, неће бити задовољни ни оптужени ни жртве.

Суд за ратне злочине бивших припадника такозване ОВК, формиран 2015. године, до сада није подигао ниједну оптужницу.

А.Ћ.