Изборни панел за жалбе брише гласове из централне Србије, Љимај и Пацоли у скупштинским клупама, Српска листа: шофинистичка фарса се наставља

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Изборни панел за представке и жалбе Централне изборне комисије у Приштини, донео одлуку да се гласачки листићи пристигли из централне Србије ипак не броје, без објашњења, а да се гласови поново броје на 1472 бирачка места. Са применом ће се сачекати док се не заврши рок жалби Врховном суду. Српска листа и Марко Ђурић оптужили ЦИК и Панел за жалбе за настављање „шовинистичке фарсе“, после наводног тровања ковертама из централне Србије.

Иако је жалба коалиције између Социјалдемократске иницијативе Фатмира Љимаја и Алијансе за ново Косово Беџета Пацолија већ два пута одбачена, данас је иста прихваћена, и нешто више од 3.000 гласова из централне Србије неће бити урачунато у коначне изборне резултате, а Српска листа има право жалбе Врховном суду. Уколико Врховни суд потврди ову одлуку, коалиција између Љимаја и Пацолија, добија шест места у Косовском парламенту, а то значи одузимање три гласа Покрету Самоопредељење, а по један глас Демократском савезу, Демократској партији Косова и коалицији између Алијансе за будућност Косова и Социјалдемократске партије.

Тим поводом реаговала је и Српска листа и директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић, тврдећи да се у Приштини наставља „шовинистичка фарса“.

„Модерна Европа деценијама није била сведок расистичке и шовинистичке политичке праксе каква се данас спроводи на самопроглашеном Косову, јер Србима је брутално одузето право гласа, чиме су албански сепаратисти озваничили апартхејд у нашој јужној покрајини. Интерно расељеним Србима, не само да је онемогућено да живе на својим вековним огњиштима, већ им је ускраћено право да на било који начин изразе своју политичку вољу. Само су српски гласови из централне Србије, без икаквог смисленог објашњења, поништени у овој шовинистичкој фарси, чиме је протеривање нашег народа са Косова и Метохије и званично политички третирано као неопозиво“, каже се између осталог у саопштењу Марка Ђурића, достављеном медијима и додаје да је „бројање гласова расељених Срба у некаквих скафандерима коначно показало шта је имало за циљ, а то је одбијање гласова расељених Срба“.

Српска листа подсећа да су гласови расељених Срба на свим додосадашњим изборима долазили на исти начин и да је одбацивање гласова пристиглих из централне Србије, забрана Србима да искажу своју политичку вољу.

„Овом приликом обавештавамо грађане да чак и са овим политичким насиљем, Српска листа и даље у својим рукама има свих десет мандата, а на основу демократски изражене воље српског народа“, каже се у саопштењу Српске листе.

А.Ћ.