Без жалби на одлуку ИПЖП да се преброје гласови са 1472 бирачких места, пребројавање почиње сутра?

Ваљдете Дака, председница ЦИК-а, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

На одлуку Изборног панела за жалбе и представке да уважи захтеве појединих странака да се поново преброји 1.472 није било жалби, због чега ће ЦИК почети да ову одлуку спроводи данас, потврдила је за медије председница ЦИК-а, Ваљдете Дака (Valdete Daka).

„У обавези смо да поново пребројимо кутије са 1472 гласачка места јер до сада није било жалби на одлуку Изборног панела за жалбе и представке. Врховном суду нема жалби због овога и Центар за бројање и резултате треба да буде у приправности“, рекла је Дака медијима, преноси РТК.

ЦИК ће, према наводима, сутра донети одлуку о пребројавању.

С друге стране, покрет Самоопредељење је поднео жалбу на одлуку о одбијању гласова пристиглих из Србије путем поште, због чега ће се судбина ових гласова знати тек након одлуке Врховног суда.

У међувремену, Коха јавља да је Врховном суду предато укупно 5 жалби политичких субјеката на одлуке ИПЖП.

Жалбе су поднели ЛДК посланици, један посланик Демократске турске партије Косова, један посланик Ашкалијске либералне партије и два посланика ЛВВ.

Српска листа и није уложила жалбе на одлуку ИПЖП да се одбаце гласови из Србије.

Жалбу Врховном суду је поднела и коалиција Слобода, потврдио је за РТК2 лидер Прогресивно демократске странке, Ненад Рашић.

’’Сматрамо да то може бити један почетак утемељење идеја и принципа који ће бити примењиван на Косову за било које друге изборе, било да су локални или централни. Због свега што се дешавало у овом целом поступку жалили смо се Врховном суду на одлуку Панела за жалбе зато што мислимо да је прекршио основна људска права, навели смо у ком делу устава су прекршена људска права, мислим да то мора бити исправљено“, нагласио је лидер Прогресивно демократске странке Ненад Рашић, преноси РТК2.

Врховни суд има рок од 72 сата да одговори на ове жалбе.

Извор: КоССев