Осам година после, дијалог нема алтернативу

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Дијалог нема алтернативу, а од 2011. године, када су први пут за сто сели Едита Тахири и Борко Стефановић, живот грађана је олакшан, али недовољно, један је од закључака учесника дебате, коју је уз подршку Амбасаде САД у Приштини, организовала Грачаничка омладинска иницијатива (GYI). Недовољна транспарентност дијалога у Бриселу, различито тумачење договореног од стране Приштине и Београда и непоштовање споразума, успорило је дијалог, док га је најновија политичка ситуација потпуно зауставила.

„Осам година после“, била је тема телевизијске дебате, коју је уз подршку Америчке амбасаде у Приштини, организовала НВО Грачаничка омладинска иницијатива. О Бриселском дијалогу, договореним споразумима, о томе шта је имплементирано, а шта не, говорили су политиколог Рамуш Тахири, директор НВО „Актив“ Миодраг Милићевић и историчар Александар Гуџић. Саговорници су се сложили да политичке елите, и у Београду и у Приштини, нису биле довољно заинтересоване да искрено разговарају, а још мање да имплементирају договорено, иако су обе стране изјављивале да преговоре воде због бољег живота грађана.

Најновија политичка ситуација, односно таксе које је пре годину дана једнострано увела Влада Косова на српске и производе из Босне и Херцеговине, потпуно су зауставиле преговоре, а најновије изјаве највероватније будућег косовског премијера Аљбина Куртија, да ће уместо такси увести реципроцитет и преиспитати досадашње споразуме, још више отежавају наставак дијалога, сложили су се учесници дебате.

Пре дебате, публика је имала прилику да види уметнички перформанс младих глумаца „Театра Гето“. Представа под називом „Седми печат“, коју је режирао редитељ Зоран Ристић Ричи, на сатиричан начин је приказала ток дијалога у Бриселу.

Дебата је организована у Центру грађанске енергије у Грачаници, уз присуство публике, а комплетан снимак ће бити постављен на друштвеним мрежама и емитован на телевизијама које свој програм емитују на Косову, на српском језику.

ТВ дебату је продуцирала Грачаница Онлајн, као и монтажу представе.

А.Ћ.