Падалиште као после цунамија

као после цунамија, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Дан после урушавања кровне конструкције са зграде Основног суда у насељу Падалиште у Грачаници, ситуација као после цунамија, даске и лимови на све стране, становници оближњег контејнерског насеља и даље узнемирени, а извођач радова покушава да санира штету на објекту. Нико из Судског савета Косова, који је вршио надзор над изградњом зграде, није обишао људе који су пуком срећом остали неповређени.

Синоћ око 17 часова, услед јаког ветра и вероватно због лоше израде кровне конструкције, причају мештани контејнерског насеља, одједном је читав кров пао на Старачки дом и контејнере у којима има и деце. Само пуком срећом нико није ни погинуо, нити повређен.

Зоран Илић је са двоје деце и трудном супругом био у контејнеру у којем живи Биљана Ђокић. Пили су чај када је, како каже Зоран, одјекнуло нешто попут експлозије.

Зоран Илић: То је била детонација, нестала је струја, нисмо знали како да се заштитимо., фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Негде око пет сати дошли смо на чај код Биље, моја трудна супруга, беба од девет месеци и дете од четири године. Одједном је пукло стакло на оба прозора и верујте ми, да није било решетке и ограде, ми бисмо сви били мртви. То је била детонација, нестала је струја, нисмо знали како да се заштитимо. Заштитио сам телом и децу и све. Вриштали су, добили су сви трауме, чак и ја сада не чујем на једно уво. Цео кров је долетео овамо на контејнере, све греде, ужас…“, прича Зоран, захваљујужи се Богу што му је спасио породицу.

Биљана Ђокић, чији је контејнер најближи згради Суда и у којем су били и Зоран са фамилијом, и даље је узнемирена. Данас није могла ни на посао да оде.

„Дошле су ми комшије на чај и одједном смо само зачули јак звук, нестало је струје, ја сам зграбила комшијску бебу, не знам ни ја шта се дешава. Почели смо да вриштимо, много смо се уплашили“, каже Биљана и додаје: „Тешко је…Овај стрес нећемо никада да заборавимо. Сва срећа да ми је кћерка била код оца, јер то би био додатан стрес, и за мене и за њу.“

Биљана Ђокић: Тешко је…Овај стрес нећемо никада да заборавимо., фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Хвала Богу па смо остали живи. Ја сам избегла из Ђаковице, свашта сам доживела и видела, али ово синоћ што сам доживела, никада нисам“, испрекидано прича Љиљана Уламовић.

Виолета Цвејић из Грачанице живи у контејнерском насељу већ две године. Она је једина била напољу када се урушавање крова догодило и каже да ни сама не зна како се спасила.

„Муж ме је истерао и живим овде већ две године. Синоћ сам пошла да прострем веш када сам чула неку лупу и само сам отворила врата од контејнера код Биље и притисак ме је убацио унутра. Умало ме греда није лупила у главу, само Бог ме је спасио. Целу ноћ нисмо спавали“, плачним гласом прича Виолета.

Службе Општине Грачаница евакуисале су становнике Старачког дома одмах синоћ. Градоначелник Пошповић је синоћ са својим сарадницима обишао становнике контејнерског насеља и Старачког дома.

This slideshow requires JavaScript.

„Тражићемо да се цео пројекат око изградње суда испита и утврди одговорност за очигледно лоше радове“, казао је Поповић.

Подсећамо, пројекат и средства за изградњу зграде Основног суда у Грачаници обезбедио је Судски савет из Приштине, који је такође био надлежан и за надзор.

А.Ћ.