Владика Теодосије: Сила Божја се појављује тамо где се страда

фото: О. Радић

Слава манастира Светих Врача Козме и Дамјана, прослављена у Зочишту, уз присуство великог броја верника из централне Србије, Републике Српске, Црне Горе и са Косова и Метохије. Мошти Светих бесребреника Козме и Дамјана, налазе се у манстирској цркви у Зочишту. У пригодној беседи после резања славског колача, епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије, подсетио на васкрсење манастира из згаришта и повратак монаха. “Сила Божја се појављује управо тамо где се страда”, рекао је владика Теодосије.

Порта манастира Светих Врача Козме и Дамјана у Зочишту, била је данас препуна верника, а литургију је служио владика Теодосије уз саслуженје свештенства и монаштва из Рашко-призренске, Црногорско-приморске, Нишке и Бањалучке епархије.

После резања славског колача, верном народу се обратио владика Теодосије, истакавши да нам Бог даје многе дарове, а да ми треба да будемо Богу благодарни и да тим даровима дарујемо своје ближње. Владика је такође рекао да су многи светитељи, а нарочито мученици, пуни благодети и силе Божје и да мошти светитеља исцељују многе, којима је исцељење потребно.

фото: О. Радић

“Ево двадесет година је од како је наш народ претрпео велико страдање и егзодус и од како је морао да напусте ове крајеве. Исто тако, напустили су и монаси ову свету обитељ, јер је претила велика опасност 98. и 99. године. Игуман и братија су били заробљени, одведени одавде из овог манастира, али опет молитвама Светих бесребреника, они су се избавили и спасили. 2004. године, овај храм је био сравњен са земљом, миниран, конаци запаљени, ово је било пусто место, али су и тада верници долазили, како крштени, тако и они некрштени, да се моле овде на зграишту, на темељима цркве срушене, јер су знали да се сила Божја управо појављује тамо где се страда и да су Свети Козма и Дамјан, иако њихове мошти нису биле физички присутне, да су они присутни овде невидљиво и да дају исцељење свима који са вером ступају овој светој обитељи. Десило се предивно чудо да је ова света обитељ поново васкрсла, обновила се, како физички, материјално, тако и духовно”, беседио је владика Теодосије, нагласивши да се у манастир у Зочишту увек долази са вером, надом и са “љубављу према овој светињи, светим бесребреницима, иштећи помоћ за исцељење душе наше и за наше најмилије, болесне, јер оно што људи нису у могућности да учине, да помогну ономе ко је болестан, било то лекари, исцелитељи разни, то могу светитељи Божји”.

“Бог је речју могао да утиша природне стихије, Господ је речју умножио хлебове у пустињи, Господ је речју својом васкрсао мртве и Господ исцељује, како некада, тако и до дана данашњег, преко светих, преко моштију. Зато смо Богу благодарни што нас сабира све овде, како данас, тако и током целе године. Ми, прослављајући свете бесребренике, молимо се Господу да сачува ову свету обитељ, да умножи братство и да умножи љубав и слогу у нашем народу. Само ако будемо сложни у Христу и ако будемо ми окренути једни другима, ако будемо гледали у лице једни других и радовали се несебично без зависти, тада ће заиста Господ бити међу нама”, рекао је владика Теодосије, позвавши вернике да буду милостиви, јер је милосрђе највећа врлина код људи и пред Богом.

This slideshow requires JavaScript.

Домаћин славе у манстиру Светих Врача Козме и Дамјана у Зочишту и колач за ову годину је имао Владан Миленковић из Косовске Митровице, а за идућу годину домаћини ће бити: Марко Шарић из Ораховца, Дарко Станковић такође из Ораховца и Срђан Живковић из Угљара.


Српска православна црква и њени верници данас обележавају мученике Светог Козму и Дамјана – Свете Враче. Браћа су била лекари и чудотворци а ови свеци се обележавају два пута годишње, 14. јула када је умро Козма и 14. новембра, када је умро Дамјан. Свети Врачи се обележавају са уверењем да ће Бог сачувати људе од болести и одржати их здраве и способне за рад током целе године.

„Свети Козма и Дамјан, браћа по телу, родом из Азије, сијали су добрим делима, па добише од Бога дар исцељења и дароваше здравље и душама и телима, лечећи сваку слабост и сваку немоћ“, записао је владика Николај Велимировић


Анђелка Ћуп