Ансамбл „Венац“: ТЕШКО СВУДА СВОМЕ БЕЗ СВОЈЕГА

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије „ВЕНАЦ“ из Приштине, са привременим седиштем у Грачаници, обележава 55 година од оснивања премијером програма „Тешко свуда своме без својега“ на Великој сцени Дома културе у Грачаници, у уторак 26. новембра 2019. године, са почетком од 20 часова.

Ансамбл „Венац“ је основан у Приштини 1964. године са задатком да прикупља, чува, сценски обликује и презентује играчко, певачко, музичко и обредно наслеђе Косова и Метохије, али и ширег етнокореолошког простора. „Венац“ је јубиларну 55. годину обележио низом извођења програма „Земљом овом – Легенда о Венцу“ широм Србије и региона, затим вокално-инстурменталним програмом „У чије се здравље вино пије“ у Старом двору у Београду, а прославу завршава премијером новог програма „Тешко свуда своме без својега“, на матичној сцени у Грачаници, који ће потом бити изведен и на великој сцени Народног позоришта у Београду 17. децембра 2019.

Нови програм Ансамбла „Венац“ прича о колевци српског народа, државе и традиције на Косову и Метохији и путевима којима је са Косова одлазио и њему се враћао, из плодне Метохије, преко средњевековних градова, сеоба у западне крајеве Балкана и натраг до крова Старе Србије и Шар планине. Нови програм објашњава зашто легенда каже да Краљевић Марко тамо дубоким сном спава, а песма из Призрена ће показати да господство метрополе европске царевине може бити сачувано и када се помеша са Оријентом.

Слојеви вековних емоција у овим играма и песмама су оно што данас инспирише уметнике који су стварали овај програм. Ти слојеви носе традицију и сећање на велике историјске догађаје, личности из далеке прошлости и судбину држава, а све то из перспективе малог човека, оног анонимног уметника, који је стварао посвећен животу и опстанку своје породице.

Традиционална уметност је важна за сагледавање карактера народа, а ВЕНАЦ програмом „Тешко свуда своме без својега“ сведочи о карактеру српског народа Косова, Метохије и Старе Србије.