Ansambl „Venac“: TEŠKO SVUDA SVOME BEZ SVOJEGA

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „VENAC“ iz Prištine, sa privremenim sedištem u Gračanici, obeležava 55 godina od osnivanja premijerom programa „Teško svuda svome bez svojega“ na Velikoj sceni Doma kulture u Gračanici, u utorak 26. novembra 2019. godine, sa početkom od 20 časova.

Ansambl „Venac“ je osnovan u Prištini 1964. godine sa zadatkom da prikuplja, čuva, scenski oblikuje i prezentuje igračko, pevačko, muzičko i obredno nasleđe Kosova i Metohije, ali i šireg etnokoreološkog prostora. „Venac“ je jubilarnu 55. godinu obeležio nizom izvođenja programa „Zemljom ovom – Legenda o Vencu“ širom Srbije i regiona, zatim vokalno-insturmentalnim programom „U čije se zdravlje vino pije“ u Starom dvoru u Beogradu, a proslavu završava premijerom novog programa „Teško svuda svome bez svojega“, na matičnoj sceni u Gračanici, koji će potom biti izveden i na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 17. decembra 2019.

Novi program Ansambla „Venac“ priča o kolevci srpskog naroda, države i tradicije na Kosovu i Metohiji i putevima kojima je sa Kosova odlazio i njemu se vraćao, iz plodne Metohije, preko srednjevekovnih gradova, seoba u zapadne krajeve Balkana i natrag do krova Stare Srbije i Šar planine. Novi program objašnjava zašto legenda kaže da Kraljević Marko tamo dubokim snom spava, a pesma iz Prizrena će pokazati da gospodstvo metropole evropske carevine može biti sačuvano i kada se pomeša sa Orijentom.

Slojevi vekovnih emocija u ovim igrama i pesmama su ono što danas inspiriše umetnike koji su stvarali ovaj program. Ti slojevi nose tradiciju i sećanje na velike istorijske događaje, ličnosti iz daleke prošlosti i sudbinu država, a sve to iz perspektive malog čoveka, onog anonimnog umetnika, koji je stvarao posvećen životu i opstanku svoje porodice.

Tradicionalna umetnost je važna za sagledavanje karaktera naroda, a VENAC programom „Teško svuda svome bez svojega“ svedoči o karakteru srpskog naroda Kosova, Metohije i Stare Srbije.