Угроженост приватне имовине грађана Новог Брда велики проблем

Зграда општине Ново Брдо у Бостану, Фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

У оквиру пројекта ,,Активни грађаниˮ, који спроводи Невладина организација Актив из Северне Митровице, уз подршку Олоф Палме Центра, у Новом Брду је 14. новембра одржана „софа одговорности“. „Софа одговорности“ је Активов бренд, односно концепт, чија је суштина да на једном месту, у неформалној атмосфери, окупи заинтересоване грађане и представнике локалне самоуправе, са циљем одржавања конструктивне расправе на различите теме, од важности за локално становништво.

Присутни грађани општине Ново Брдо искористили су прилику да на састанку са представницима општине Ново Брдо, искажу који су то највећи изазови и проблеми са којима се суочавају грађани ове општине.

Пре свега, грађани су истакли да је горући проблем у општини Ново Брдо угроженост приватне својине, наиме, у претходном периоду грађани и њихова имована, што ће рећи: стока, пољопривредна механизација, аутомобили, који су се нашли на удару лопова. Грађани истичу да је још већи проблем то што не виде никакве конкретне кораке у циљу расветљавања ових случајева. Уз то, грађани су истакли да је велики проблем у општини Ново Брдо и илегална сеча шума, како у приватном власништву тако и у власништву општине.

Грађани су истакли да је видљиво да постоје велики напори локалне самоуправе када је у питању путна инфраструктура и комуникацијско повезивање удаљених села и засеока општине Ново Брдо, али да је то и даље изазов који се налази високо на листи приоритета. Наглашено је и да они као велики проблем, али и елику шансу виде у туристичком потенцијалу. Проблем лежи у томе што се не ради ништа систематски на искоришћавању туристичког капацитета. Нажалост, иде се у супротном правцу, уместо употребе постојећих потенцијала, имамо константу манипулацију, злоупотребу и наношење штете, материјалном верском наслеђу СПЦ.

НВО Актив