Владика Теодосије у Ораховцу: Оно што овај град чини посебним, јесте та љубав према Богу, према Цркви, према Косову и Метохији

фото: Оливера Радић, ГрачаницаОнлајн

Свету архијерејску литургију у цркви Успења Пресвете Богородице у Ораховцу данас је служио епископ рашко – призренски Теодосије уз присуство великог броја верника, а потом је освештао нову салу при парохијском дому. Владика Теодосије је рукопроизвео и ораховачког пароха Вељу Стојковића у чин протојереја.

Црква Пресвете Богородице у Ораховцу је данас била испуњена мноштвом верника и великим бројем деце из Велике Хоче и Ораховца. Свету архијерејску литургију, служио је владика Теодосије, уз саслужење монаштва и свештенства Епархије рашко – призренске и косовско – метохијске.

„Наша је радост што смо данас сви овде заједно и што можемо Богу да заблагодаримо за све што нам Господ даје. Једна од највећих врлина свакога човека јесте смирење и благодарење, благодарност Богу, не само кад добијамо, већ благодарност и када нам је тешко, и у болести и у сиромаштву и у невољи, јер знамо да је Господ стално са нама. Он нас није ослободио духовне борбе, није нам рекао да нећемо имати неприлика и невоља у свету, него насупрот, рекао је: мене су гонили и вас ће гонити. Ове речи највише овде пристоје, овде међу вама изговорене, јер овај народ Божји овде у Ораховцу и околини, крштени Божји народ који исповеда веру и Свету Тројицу у име Оца и Сина и Светога Духа, тај народ живи са вером и надом да ће му Господ помоћи и да ће доћи бољи дани за све нас, не толико од нас, од људи овога света, колико од Господа“, беседио је владика Теодосије.

This slideshow requires JavaScript.

После литургије, владика је освештао нову салу при парохијском дому и у чин протојереја, рукопроизвео ораховачког свештеника Вељу Стојковића, који је већ 16 година у свештеничком чину. Владика је у пригодној беседи истакао храброст и скромност свештеника Веље, који са породицом живи у Ораховцу и учи народ строљењу и вери у Бога.

„Оно што овај град чини посебним, јесте та љубав према Богу, према Цркви, према Косову и Метохији, да ви истрајете у овим, рекли би, просто немогућим условима за живот. Оно што вам даје снагу, што вас крепи, што вас држи овде на овом месту, јесте управо ваша љубав према Богу и према светом Косову и Метохији. Није лако оставити свој дом и поћи било где у свет, иако нам нуде можда нешто и више и лепше. Оно што је нама од рођења дато, оно што нам је Господ доделио, тога се држимо, желећи да баш на овом месту ми прослављамо Господа. Ако не би ми овде истрајали и ако ми не би овде прослављали Господа, свакако ће бити још теже да неко други дође на наше место“, поручио је епископ Теодосије.

Нова сала при парохијском дому је обновљена и опремљена захваљујући Православном удружењу „Свети Сава“ из Новог Сада и њиховим члановима из Ужица, Врбаса, Београда и других места, као и Србима из Чикага који су опремили кухињу. Својим прилозима је помогло и удружење „Заједница радости“ из Штутгарта.

А.Ћ.