Vladika Teodosije u Orahovcu: Ono što ovaj grad čini posebnim, jeste ta ljubav prema Bogu, prema Crkvi, prema Kosovu i Metohiji

foto: Olivera Radić, GračanicaOnlajn

Svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu danas je služio episkop raško – prizrenski Teodosije uz prisustvo velikog broja vernika, a potom je osveštao novu salu pri parohijskom domu. Vladika Teodosije je rukoproizveo i orahovačkog paroha Velju Stojkovića u čin protojereja.

Crkva Presvete Bogorodice u Orahovcu je danas bila ispunjena mnoštvom vernika i velikim brojem dece iz Velike Hoče i Orahovca. Svetu arhijerejsku liturgiju, služio je vladika Teodosije, uz sasluženje monaštva i sveštenstva Eparhije raško – prizrenske i kosovsko – metohijske.

„Naša je radost što smo danas svi ovde zajedno i što možemo Bogu da zablagodarimo za sve što nam Gospod daje. Jedna od najvećih vrlina svakoga čoveka jeste smirenje i blagodarenje, blagodarnost Bogu, ne samo kad dobijamo, već blagodarnost i kada nam je teško, i u bolesti i u siromaštvu i u nevolji, jer znamo da je Gospod stalno sa nama. On nas nije oslobodio duhovne borbe, nije nam rekao da nećemo imati neprilika i nevolja u svetu, nego nasuprot, rekao je: mene su gonili i vas će goniti. Ove reči najviše ovde pristoje, ovde među vama izgovorene, jer ovaj narod Božji ovde u Orahovcu i okolini, kršteni Božji narod koji ispoveda veru i Svetu Trojicu u ime Oca i Sina i Svetoga Duha, taj narod živi sa verom i nadom da će mu Gospod pomoći i da će doći bolji dani za sve nas, ne toliko od nas, od ljudi ovoga sveta, koliko od Gospoda“, besedio je vladika Teodosije.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Posle liturgije, vladika je osveštao novu salu pri parohijskom domu i u čin protojereja, rukoproizveo orahovačkog sveštenika Velju Stojkovića, koji je već 16 godina u svešteničkom činu. Vladika je u prigodnoj besedi istakao hrabrost i skromnost sveštenika Velje, koji sa porodicom živi u Orahovcu i uči narod stroljenju i veri u Boga.

„Ono što ovaj grad čini posebnim, jeste ta ljubav prema Bogu, prema Crkvi, prema Kosovu i Metohiji, da vi istrajete u ovim, rekli bi, prosto nemogućim uslovima za život. Ono što vam daje snagu, što vas krepi, što vas drži ovde na ovom mestu, jeste upravo vaša ljubav prema Bogu i prema svetom Kosovu i Metohiji. Nije lako ostaviti svoj dom i poći bilo gde u svet, iako nam nude možda nešto i više i lepše. Ono što je nama od rođenja dato, ono što nam je Gospod dodelio, toga se držimo, želeći da baš na ovom mestu mi proslavljamo Gospoda. Ako ne bi mi ovde istrajali i ako mi ne bi ovde proslavljali Gospoda, svakako će biti još teže da neko drugi dođe na naše mesto“, poručio je episkop Teodosije.

Nova sala pri parohijskom domu je obnovljena i opremljena zahvaljujući Pravoslavnom udruženju „Sveti Sava“ iz Novog Sada i njihovim članovima iz Užica, Vrbasa, Beograda i drugih mesta, kao i Srbima iz Čikaga koji su opremili kuhinju. Svojim prilozima je pomoglo i udruženje „Zajednica radosti“ iz Štutgarta.

A.Ć.