Преко две хиљаде људи на обележавању славе манастира Високи Дечани

фото: Радио Гораждевац

Манастир Високи Дечани данас обележава ктиторску славу, Светог Краља Стефана Дечанског, а свечаности присуствује више од две хиљаде верника са Косова и Метохије, из централне Србије, Црне Горе и Републике Српске, јавља Радио Гораждевац. „Ова ваша невидљива борба, ако Бог да, обратиће се врло брзо у видљиву победу”, поручио је у беседи архиепископ берлински и свенемачки Руске православне цркве, Марко.

Прослава ктиторске славе Светог Краља Стефана Дечанског је почела служењем бденија уочи великог празника, а настављена јутрос Светом архијерејском литургојим, којом је началствовао архиепископ берлински и свенемачки Руске православне цркве Марко, уз саслужење епископа бихаћко-петровачког Сергија, епископа рашко – призренског и косовско – метохијског Теодосија, свештенства и монаштва Српске православне цркве. Епископ Сергије је у беседи захвалио верном народу који остаје на овим просторима.

„Како у време Светог Краља Стефана, тако и данас речи нашег Господа нас снаже – не бој се стадо мало! Сигуран сам драга браћо да ће снага ваше молитвене тишине надјачати све топове и бомбе и сво звецкање сабљама којима се овде прети. Хвала вам, драга браћо, што држите свето предање и тако надвладавате демоне који унижавају божанску творевину. Ова ваша невидљива борба, ако Бог да, обратиће се врло брзо у видљиву победу. А видљива победа је Христос, Бог наш како долази у свој својој слави“, рекао је епископ Сергије.

Владика рашко-призренски Теодосије је честитао славу игуману Сави и братији Високих Дечана, као и верном народу.

„Сви смо се овде сабрали у љубави Христовој. Да нас Свети Краљ подржи у нашем подвигу да опстанемо на путу Христовом, путу крста, страдања али и васкрсења“, рекао је владика Теодосије.

Владика Руске заграничне цркве у Немачкој Марко, поклонио је икону владики Теодосију и рекао да су Високи Дечани много више од зидина, а верном народу поручио да свакодневно буду хришћани.

„Ови зидови не мере се само висином, дебљином и бројем камења којима су озидани, овај зид мери се духовном мером. Овај зид је напомена нама да треба зидати стално, да смо хришћани не само у недељу, на Божић и Васкрс, већ сваки дан и сваког тренутка нашег живота“, рекао је архиепископ Марко.

Обележавању ктиторске славе присуствовало је више од две хиљаде верника из свих крајева Србије, Црне Горе и Републике Српске.

„Била је дивна служба. Појање је било узвишено, дивно и волим што је дошло оволико света“, рекла је Наташа Поповић, родом из Ђаковице.

„Невероватно је, први сам пут овде и много ми се допало“, коментар је једне од верница.

„Стварно је предивно. Задњих година је био мало мањи број људи, али данас сам стварно одушевљен што је дошао оволики број људи“, каже један од верника Епархије сремске, који често долази у Високе Дечане.

„Не само данас, него сваки пут кад дођем увек је исти осећај. Ово је парче раја на земљи“, каже Раде из Уба.

Манастир Високи Дечани је један од четири манастира на Косову и Метохији који се налази на листи светске културне баштине Унеска. Градња манастира завршена је 1335. године, а фрескопис 1350. године. У овом манастиру, који јеи данас под заштитом Кфора, почивају мошти ктитора, краља Стефана Дечанског.

Извор: Радио Гораждевац