Preko dve hiljade ljudi na obeležavanju slave manastira Visoki Dečani

foto: Radio Goraždevac

Manastir Visoki Dečani danas obeležava ktitorsku slavu, Svetog Kralja Stefana Dečanskog, a svečanosti prisustvuje više od dve hiljade vernika sa Kosova i Metohije, iz centralne Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, javlja Radio Goraždevac. „Ova vaša nevidljiva borba, ako Bog da, obratiće se vrlo brzo u vidljivu pobedu”, poručio je u besedi arhiepiskop berlinski i svenemački Ruske pravoslavne crkve, Marko.

Proslava ktitorske slave Svetog Kralja Stefana Dečanskog je počela služenjem bdenija uoči velikog praznika, a nastavljena jutros Svetom arhijerejskom liturgojim, kojom je načalstvovao arhiepiskop berlinski i svenemački Ruske pravoslavne crkve Marko, uz sasluženje episkopa bihaćko-petrovačkog Sergija, episkopa raško – prizrenskog i kosovsko – metohijskog Teodosija, sveštenstva i monaštva Srpske pravoslavne crkve. Episkop Sergije je u besedi zahvalio vernom narodu koji ostaje na ovim prostorima.

„Kako u vreme Svetog Kralja Stefana, tako i danas reči našeg Gospoda nas snaže – ne boj se stado malo! Siguran sam draga braćo da će snaga vaše molitvene tišine nadjačati sve topove i bombe i svo zveckanje sabljama kojima se ovde preti. Hvala vam, draga braćo, što držite sveto predanje i tako nadvladavate demone koji unižavaju božansku tvorevinu. Ova vaša nevidljiva borba, ako Bog da, obratiće se vrlo brzo u vidljivu pobedu. A vidljiva pobeda je Hristos, Bog naš kako dolazi u svoj svojoj slavi“, rekao je episkop Sergije.

Vladika raško-prizrenski Teodosije je čestitao slavu igumanu Savi i bratiji Visokih Dečana, kao i vernom narodu.

„Svi smo se ovde sabrali u ljubavi Hristovoj. Da nas Sveti Kralj podrži u našem podvigu da opstanemo na putu Hristovom, putu krsta, stradanja ali i vaskrsenja“, rekao je vladika Teodosije.

Vladika Ruske zagranične crkve u Nemačkoj Marko, poklonio je ikonu vladiki Teodosiju i rekao da su Visoki Dečani mnogo više od zidina, a vernom narodu poručio da svakodnevno budu hrišćani.

„Ovi zidovi ne mere se samo visinom, debljinom i brojem kamenja kojima su ozidani, ovaj zid meri se duhovnom merom. Ovaj zid je napomena nama da treba zidati stalno, da smo hrišćani ne samo u nedelju, na Božić i Vaskrs, već svaki dan i svakog trenutka našeg života“, rekao je arhiepiskop Marko.

Obeležavanju ktitorske slave prisustvovalo je više od dve hiljade vernika iz svih krajeva Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

„Bila je divna služba. Pojanje je bilo uzvišeno, divno i volim što je došlo ovoliko sveta“, rekla je Nataša Popović, rodom iz Đakovice.

„Neverovatno je, prvi sam put ovde i mnogo mi se dopalo“, komentar je jedne od vernica.

„Stvarno je predivno. Zadnjih godina je bio malo manji broj ljudi, ali danas sam stvarno oduševljen što je došao ovoliki broj ljudi“, kaže jedan od vernika Eparhije sremske, koji često dolazi u Visoke Dečane.

„Ne samo danas, nego svaki put kad dođem uvek je isti osećaj. Ovo je parče raja na zemlji“, kaže Rade iz Uba.

Manastir Visoki Dečani je jedan od četiri manastira na Kosovu i Metohiji koji se nalazi na listi svetske kulturne baštine Uneska. Gradnja manastira završena je 1335. godine, a freskopis 1350. godine. U ovom manastiru, koji jei danas pod zaštitom Kfora, počivaju mošti ktitora, kralja Stefana Dečanskog.

Izvor: Radio Goraždevac