Звечан: Приоритет изградња инфраструктурних објеката и сигурне куће за жртве породичног насиља

У оквиру пројекта ,,Активни грађаниˮ, који спроводи Невладина организација Актив из Северне Митровице, уз подршку Олоф Палме Центра, у Звечану је 26. новембра одржана „софа одговорности“. „Софа одговорности“ је Активов бренд, односно концепт, чија је суштина да на једном месту, у неформалној атмосфери, окупи заинтересоване грађане и представнике локалне самоуправе, са циљем одржавања конструктивне расправе на различите теме, од важности за локално становништво.

Присутни грађани су имали прилику да директно поставе питања општинском представнику, где су питања била фокусирана на улагањима у локалну инфраструктуру.

Представник Општине Звечан осврнуо се на тренутна улагања од којих су поменути омладински центар (који је у фази изградње), уређење спортских игралишта. Уз то, споменута је завршна фаза изградње моста који ће повезати села Валач и Србовац, као и постављање додатних контејнера за одлагање смећа у селима општине, јер се због недостатка истих стварају мини депоније.

Присутни грађани су са представником Општине разговарали о потреби проширења канализационе мреже (која се већ спроводи) и реконструкцији прилазних путева који воде ка удаљеним сеоским насељима. Завршена обнова и изградња (новог) уличног осветљења, као и пуштање у рад регионалног водовода такође су били тема разговора двеју страна. Грађани су истакли важност изградње регионалне сигурне куће за жртве породичног насиља, те подржали ову иницијативу од изузетне важности.

На самом крају, представник Општине Звечан је нагласио да грађани могу упутити своје захтеве личним доласком у општинске просторије и/или контактирањем општинских органа путем вебсајта ezvecan.com.