Почело суђење Тодосијевићу због изјаве о Рачку

Иван Тодосијевић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Пет месеци након што је косовско Специјално тужилаштво подигло оптужницу против бившег министра администрације локалне самоуправе у Влади Косова, Ивана Тодосијевића, данас је у Основном суду у Приштини почело суђење овом функционеру Српске листе.

Тодосијевић се терети за „подстицање на националну, расну, верску мржњу, немир или нетолеранцију“, а због изјаве поводом 20-годишњице од НАТО бомбардовања на церемонији у Звечану.

“Повод за агресију на нашу земљу била је такозвана хуманитарна катастрофа на простору Косова и Метохије, измишљени Рачак, а управо су ти шиптарски терористи који су све то измислили, чинили највећа злодела на Косову и Метохији, за која нико до дан данас није одговарао. Чинили су злочине пре НАТО агресије, убијали добре српске домаћине на свом радном месту. Свој крвави пир наставили су и током агресије, а након тога и доласком такозване мировне мисије на Косово и Метохију“, изјава је Тодосијевића због које почетком априла против њега покренута и истрага.

Пре тога косовски премијер, Рамуш Харадинај, сменио га је са функције због „говора мржње“ и „незнања, мржње и вређања жртава Рачка“.

Тодосијевић се на данашњем рочишту изјаснио да није крив, док је његов адвокат, Небојша Влајић, потом, у разговору са новинаром КоССев портала, рекао да је затражио ослобађање од оптужби његовог клијента.

„Одбрана наравно тврди да то није кривично дело, да то што је он рекао спада у дозвољену слободу говора и да то гарантују и косовски закони и Устав Косова и Европска конвенција о основним људским правима“.

Због изјаве о случају Рачак, Тодосијевић је поднео „политичку одговорност“, наводи Влајић, док кривичне одговорности, по мишљењу одбране, у овом случају нема.

Суд је саслушао аргументе тужиоца и одбране, извео доказе који су предложени у оптужници и заказао изрицање пресуде за четвртак у 9:30.

Тодосијевић је на последњим изборима за Скупштину Косова изабран за једног од 10 посланика Српске листе.

Извор: КоССев