Изложба „Писма Хилде Дајч“ у Грачаници

Дом културе „Грачаница“ и Српски културни центар у Приштини организују изложбу „Писма Хилде Дајч“ Александра Зографа, једног од најзначајнијих стрип аутора код нас, саопштено је из Дома културе. Иза псеудонима крије се Саша Ракезић, уметник, рођен у Панчеву који иза себе има скоро 40 година ауторског рада.

Хилда Дајч, београдска Јеврејка, 1941. добровољно одлази у логор за Јевреје на Сајмишту, како би помагала заточенима као медицинска сестра. Погубљена је у камиону „душегупки“ угушена гасом. Њена писма из логора, упућена другарицама, говоре о ужасу фашизма и представљају сведочанство о страхотама Холокауста.

„Као што је Дневник Ане Франк документ о страдању Јевреја у Европи, тако су Хилдина писма сведочанства једног времена, сведочанство како једна идеологија уништава човека, одузима му достојанство и претвара га у број. То време никада не сме да се препусти забораву, то време мора да се памти и да се на његовим примерима васпитавају генерације које долазе. Хилда Дајч и њена писма су један од примера на којима треба васпитавати младе, учити их активизму и одговорности…“ казао је о изложби Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја.

Отварање изложбе је у четвртак, 5. децембра 2019. од 19:00 часова у Галерији Дома културе „Грачаница“, а покровитељ је Амбасада Израела у Србији.