Реакције на оптужницу: И даље без имена налогодаваца и разјашњења мотива

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Породица Оливера Ивановића не располаже чињеницама о томе шта је прикупљено као доказ за подизање оптужнице у случају Оливера Ивановића, рекао је за КоССев брат покојног Ивановића, Мирослав Ивановић, додајући да је упознат само са оним што је доступно и у медијима. Ипак, његов главни утисак о оптужници је да се кроз њу невешто доводе у везу особе за које се наводе да су део организоване криминалне групе, а да су њихове везе са убиством, барем како делује, слабе. То закључује на основу чињенице да се у оптужници не помињу имена убица и налогодаваца, али не изоставља могућност да би то могла бити стратегија тужиоца.

Ивановић: У оптужници се невешто доводе у вазу организовани криминал и убиство

Ивановић подвлачи чињеницу и да јавност није исправно обавештена ни о свим техничким детаљима о томе у којој се тачно фази налази оптужница.

„Колико ми је познато из медија, оптужница није стала на правну снагу, односно није потврђена од стране суда. Заправо, није познато ни да ли је она поднета суду. Термин подигнута оптужница, користи се врло слободно и не говори нам о томе да ли је она и даље у тужилаштву или не. Последње што је познато је да је оптужница на превођењу, што би значило да је и даље у Тужилаштву“, наводи Ивановић за КоССев.

По предаји оптужнице надлежном суду, може проћи више месеци док суд потврди или одбије оптужницу, али како наглашава Ивановић, док јавност не буде знала да ли је она предата суду или не, не може се говорити о роковима.


Влајић о техничким детаљима: До потврде или одбијања оптужнице може проћи и више месеци
Како је за КоССев појаснио адвокат Небојша Влајић, након предавања оптужнице суду, суд мора да закаже прво рочиште и на том, припремном рочишту, он проверава да ли је одбрани уручена оптужница, да ли су уручени докази и да ли је тужилац испунио све обавезе које има.
„Након тога, одбрана има до 40 дана (одлуком суда рок може бити и краћи) да да приговор на оптужницу, да предложи своје доказе и да изјави приговор на тужиочеве доказе. Након тога, судија одлучује о оптужници, где је потврђује или не, ту нема рока али то се обично реши за месец дана“, рекао је Влајић за КоССев.

Упитан о томе како коментарише то што се у саопштењу о оптужници, поред информација о томе за шта се терете осумњичени, помињу и особе које нису део оптужнице, али против којих је расписан налог за хапшење због сумњи у умешаност у убиство Ивановића, Милан Радоичић и Ж.Б., али и Звонко Веселиновић, који није доведен у везу са убиством, већ се за њим трага због навода о организованом криминалу и догађајима из 2011, Ивановић објашњава да је његов утисак да се на овај начин задовољава „жеђ и глад јавности“ за разрешењем.

„Нека лица се невешто доводе у везу са овим случајем јер се не повезују директно са убиством, већ се помињу као део организоване криминалне групе. Коинцидира и то што се вест (о одобравању захтева за расписивање међународне потернице за Веселиновићем) пласирала практично заједно са вешћу о оптужници, иако се ниједним деловањем не представља веза између тих навода и убиства“, наводи Ивановић, додајући и да мотив и политичка позадина убиства нису наговештени у ономе што се зна о оптужници.

ГИ СДП: Психолошки рат и притисак без доказа и сазнања

На сличан начин на вест о оптужници реаговали су и из ГИ СДП.

„ГИ СДП већ двадесет два месеца поставља питање ко је наручио убиство Оливера Ивановића, одговора нема, чак ни у овој оптужници не стоји име и презиме налогодавца и убице“, наводе у саопштењу за јавност.

Из ГИ СДП негодују због тога што се секретарица ГИ СДП и Ивановићева сарадница, Силвана Арсовић налази на оптужници, заједно са лицима осумњиченим да су координисали при убиству, а које Арсовић, како наводе, не познаје и никада није имала контакт са њима.

„Грађанску иницијативу СДП интересују конкретни докази и тражићемо да се адвокатима оптужене Силване Арсовић коначно доставе списи предмета и јасни докази уколико постоје који јој се стављају на терет“, закључује се у саопштењу.

Извор: КоССев