Суђење Ђокићу: Саслушана два сведока, нису могле да идентификују осумњиченог

адвокат Љубомир Пантовић, фото: КоССев

Данас је у Приштини одржан главни претрес у случају против Зорана Ђокића – оптуженог да је током 1999. починио злочине против цивилног становништва у насељу Кристал у Пећи. Оба испитана сведока које је предложило тужилаштво – супруге особа које су тада убијене, нису потврдиле оптужбе које се стављају на терет Ђокићу, потврдио је за КоССев Ђокићев адвокат, Љубомир Пантовић.

„Обе су рекле да никога нису могле да препознају од људи који су то урадили – од страха, због чињенице да су они (починиоци) били маскирани, са намазаним бојама на лицу, шеширима, а посебно не Зорана Ђокића. Тако да су то сведоци који за сада ни у чему нису потврдили оптужницу, напротив, они су је негирали“.

Пантовић је поновио да тужилаштво, на основу њему достављених списа из ове институције, нема доказа који би „ван разумне сумње могли да потврде да је тај човек то урадио“.
„Тужилаштво одбијало сведочења у корист Ђокића“

Интересантним је дефинисано то да је тужилаштво од укупног броја сведока које је саслушало, одбило сведочења барем пет сведока који су дали изјаве у корист Ђокића.

„Тужилаштво је саслушало 18 сведока током истраге против Ђокића. Они су предложили за суђење само осам, а ових десет су изоставили, а барем пет, због тога што су они сведочили у корист Зорана Ђокића. Значи, био је селективни избор доказа, а законска обавеза тужиоца је да подједнако цени све доказе и оне који оптужују и оне који ослобађају окривљеног“, поручио је Пантовић.

Следеће рочиште заказано је за 19. децембар, када ће уследити саслушање нових сведока, а за то време, Ђокић остаје у затвору високе безбедности у селу Грдалац код Подујева.

Косовска полиција ухапсила је Зорана Ђокића другог фебруара на прелазу Јариње. Њему је истог месеца одређен једномесечни притвор, који је потом, продужен.

Према оптужници подигнутој јуна месеца, Ђокић се сумњичи да је „у сарадњи са неидентификованом криминалном групом српске националности, током марта и априла 1999. године, починио злочине против цивилног становништва у насељу Кристал у Пећи“, где су, према наводима оптужнице, “насилно ушли у албанске куће, натерали становнике да напусте домове, физички и психички их злостављали, али и убили”.

Он се пред специјалним одељењем Основног суда у Приштини за ратне злочине још 12. јула изјаснио да није крив.

Извор: КоССев