“Само тражимо кров над главом”

Последњи спрат једне од две зграде такозваног Самачког блока у Косовској Митровици изгорео је 2017. године. Привремени општински орган реновирао је кров ове зграде са 5,8 милиона динара које је издвојила Канцеларија за Косово и Метохију. Објекат је у власништву Трепче, те општински орган одговорност за даље радове пребацује управо на Трепчу. Нових радов нема, те су тако тешки услови за живот у овој згради постали још тежи. Станари данима протестују, покушавајћи да се изборе за боље услове живота.

Осим привременом општинском органу, обраћали су се Председнику Србије и Канцеларији за Косово и Метохију.

Како су обе зграде Самачког блока изграђене убрзо након Другог светског рата, услови за живот су и у другој згради тешки, те и ови станари захтевају да им буде решено стамбено питање.

Од њих нисмо успели да добијемо одговор да ли ће и како још да помогну станарима Самачког блока.

Из привременог органа општине Косовска Митровица је у ранијем одговору за медије наведено да локална самоуправа нема надлежност да путем инспекцијског надзора наложи мере за реконструкцију зграде која је горела 2017. – у другој фази, јер то зависи од власника објекта РМХК ‘Трепча’, те да се ради о проблему у односу станодавца и власника зграде, односно Трепче и закупаца – станара.

Како је један од ранијих захтева станара обе зграде био да им се доделе станови који су у изградњи, из општине су тврдили да је такав захтев неоснован, јер се станови праве из “наменских средстава Канцеларије за КиМ”, наводећи и да за станове могу да конкуришу сви ако испуњавају услове конкурса.


Овај чланак је израђен у оквиру пројекта “Колико су локалне самоуправе отворене за грађане” који спроводе ЦБС и Омониа уз подршку Косовске фондације за отворено друштво (КФОС). Ставови изнети у чланку су искључива одговорност аутора и ни на који начин не одражавају ставове КФОС-а.