Припрема “Венца” за још бољи сценски наступ

Концерти Националног ансамбла „Венац“, све су бољи и професионалнији, оцењују кореографи и кореолози, а све бројнија публика на концертима то и потврђује. На концерту у Грачаници, 26.11.2019., поводом обележавања 55 година од оснивања, „Венац“ је претпремијерно извео нов програм, кореопредставу „Тешко свуда своме без својега“, у оквиру које је приказао и четири нове кореографије. Сада се увелико припрема за концерт, 17.12.2019., у Народном позоришту у Београду, где ће премијерно извести поменути нов програм.

Руководство “Венца”, на челу са директорком Снежаном Јовановић и Уметнички савет чине све како би још више унапредили извођење песама и игара, а извођачи професионално испуњавају све задатке.

Уметничком сектору, који предводи шеф ансамбла Милош Циле Митић, велику стручну подршку у раду пружају етнокореолог Здравко Ранисављевић и етномузиколог Сања Ранковић, а скоро се тиму придружио и млади глумац Арсеније Тубић.

„Ја сам искрено врло изненађен приступом извођача и презадовољан сам нашим заједничким радом. Нисам очекивао да ће играчи тако брзо да савладају неке драмске елементе кроз сценски израз. Мислио сам да ће да буде знатно теже, али они су то врло брзо укапирали, све те индикације које сам им задаво заједно са Цилетом, врло брзо су усвојили. Потребне су још неке ствари да се они навикну на то да им кроз корак и став, кроз кореографије, уђе тај сценски приступ, да то задрже и да убудуће то искористе и за друге и за другачије кореографије“, кроз осмех каже Арсеније Тубић.


Концерт Националног ансамбла народних песама и игара Косова и Метохије „Венац“, под називом “Тешко свуда своме без својега”, биће одржан у Народном позоришту у Београду 17.12.2019., под покровитељством Министарства културе Републике Србије. 

Млади уметник је са играчима и певачима радио и вежбе концентрације, вежбе емоционалног отварања и било је задовољство посматрати колико су труда уложили и „учитељ и ђаци“. Оно што и Арсеније очекује, јесте да ће извођачи научено применити већ на концерту у Народном позоришту у Београду.

„На основу свега што сам до сада видео од “Венца”, сигуран сам да ће концерт у нашем главном граду бити потпуни обрт у односу на раније програме фолклорних ансамбала. Мислим да ће то да буде испричана прича на сцени, неће се само смењивати кореографије. Биће то једна сложена драмска прича коју ће публика моћи да види и да осети. Ова прича, која ће кроз наступ бити испричана, тиче се нашег народа и наше прошлости и мислим да ће то да буде квалитетан програм, који никога неће оставити равнодушним“, истиче Арсеније Тубић, који се бавио и балетом и био професионални играч „Кола“.

Занимљиво је да је Арсеније први пут на Косову и Метохији и признаје да му је било мало нелагодно када је кретао пут Грачанице.

„Али, када сам стигао, видео сам да нелагоди и страху нема места. Овде су људи дивни, отворени, врло је лепа атмосфера, а “Венац” је једна права културна институција на Косову и Метохији, која је тако очигледно део Србије“, закључио је Арсеније Тубић, не могавши да сакрије одушевљење које је у њему изазвао ентузијазам и срдачност овдашњих Срба. Посебно је, као и свако ко дође овде први пут, импресиониран манастиром Грачаница.

Анђелка Ћуп