Таксе затварају радње у Прешевској долини

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Многе радње у Прешевској долини смањиле су број запослених или су затворене као последица одлуке владе Косова, која је увела 100% таксе на робу која долази из Србије и БиХ. Молба да се таксе не односе на послове Албанаца нису прихваћене у званичној Приштини.

Млекара „Дода“ у општини Прешево на југу Србије, једна је од многобројних предузетничких радњи које су претрпеле губитак због такси од 100%, а које је косовска влада увела на производе из Србије и БиХ. Пре увођења такси, ова млекара је извозила 70% својих производа на Косово. Данас ова млекара од 14 запослених има само осморо, а власник каже да штету трпе и 120 пољопривредника са којима раде.

„Они су највише претрпели јер, уместо да дневно скупљају млеко, сада то раде свега три- четири дана у недељи а све због ограничене количине продаје наших производа. Они су главни извор живота. Суочени су са овим проблемом и сада се суочавају са проблемом опстанка“, каже Муамер Мехмети за Радио Слободна Европа.

Вредност извоза српских производа на Косово, за годину дана опала је са 400 милиона евра, на свега 4 милиона. Општина Прешево покушала је субвенцијама да помогне неким компанијама које су претрпеле потпуни губитак у пословању, каже начелник општине Шћиприм Арифи (Схqиприм Арифи).

„На локалном нивоу, наша предузећа претрпела су штету, повећала се незапосленост, а дошло је до тога да су млади напустили радна места и одселили се. Албанска предузећа овде затражила су од Приштине да их ослободи пореза, али Влада Рамуша Харадинаја која је таксе и увела, то није прихватила“, преноси РСЕ.

Председник Албанске демократске странке, Рагми Мустафа, каже да је његова партија подржала одлуку о таксама, али сматра да Влада Косова није била фер према албанским предузетницима јер их није изузела од одлуке.

„Наша првобитна реакција на одлуку је била да имамо свега неколико албанских фирми које послују у Прешеву и Бујановцу, у Медвеђи вероватно ниједну, а које своје производе пласирају на косовско тржиште. Настала је велика штета јер су ове компаније своју производњу свеле на нулу, а запослени су отпуштени“.

За то време, косовских производа на српском тржишту, је и пре и после увођења таксе, мало. До увођења таксе, робе са ознаком „Маде ин Косово“ у Србији је било у вредности од око 35 милиона евра. Данас, годину дана касније, косовски извоз у Србију свео се на свега 13 милиона евра.

Лирие Реденица, пословођа у продавници, каже да на српском тржишту има производа са Косова, али да се они теже добављају.

„Обично је већи проблем што нас држе на граници док не унесемо робу. Зато што је са Косова. Зато што косовска роба улази у Србију, као да сада српској роби није дозвољено да иде на Косово“.

У албанским компанијама које послују у Прешеву и Бујановцу кажу да им је тешко да продају робу на ширем тржишту у Србији.

„Наше производе у Србији углавном продајемо у општинама Прешево и Бујановац, јер је наша фирма овде Дода, присутан је национализам и не можемо да их продамо нигде у Србији“, наводи Мехмети.

Европска унија и САД више пута су апеловале на косовску владу да суспендује или потпуно укине одлуку о такси. Покрет Самоопредељење, као победник октобарских парламентарних избора и ЛДК са којим ће, како се очекује, формирати нову владу, најавиле су могућност замене пореза увођењем мере реципроцитета Србији и БиХ.

Извор: Радио Слободна Европа, КоССев