Peter Handke, svedok patnje i dostojanstva Srba

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн


U Domu kulture u Gračanici održana je svečana akademija u čast ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost, Petera Handkea.

U Domu kulture u Gračanici održana je svečana akademija u čast ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost, Petera Handkea. Uz prisustvo episkopa raško prizrenskog i kosovsko metohijskog Teodosija, Srbi iz Gračanice, ali i iz Velike Hoče i čitavog Kosova i Metohije, izrazili su zadovoljstvo zbog toga što je Nobelova nagrada dodeljena velikom prijatelju srpskog naroda.

Iako je na širem društvenom planu Handkeova uloga izuzetna, presrećni smo što pripadamo narodu koje ovaj intelektualac voli i ceni, samo je jedna od poruka koja se mogla čuti na akademiji koju je u gračaničkom Domu kulture, u organizaciji Matice srpske, biblioteke Matice srpske i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, organizovana u čast ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade i prijatelja srpskog naroda, Petera Handkea. Ovaj veliki pisac je posle ratnih sukoba 1999., često posećivao Srbe koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji. Delio je njihovu patnju, ali bio i svedok njihovog dostojanstva u tom trpljenju. Nebrojeno puta je boravio u Velikoj Hoči, često bez ikakve najave i donosio pomoć za ugrožene. To su, između ostalog, isticali govornici o poznatom svetskom književniku.

„Nažalost, mi kao narod nemamo ni slobodu ni sreću da biramo ni neprijatelje ni prijatelje. Neprijatelji nas nađu namerno, a prijatelji slučajno dođu. Veliki pisci su uvek bili apostoli prijateljstva, a na samom kraju 20. veka, koji je bio poguban za srpski narod i demografski i demokratski, plejadi naših prijatelja velikana pera, pridružio se i Peter Handke, koji bukvalno kreće pešice kroz Kosovo i Metohiju i Bosnu i Hercegovinu i upoređuje vojne izveštaje sa situacijom na terenu. I upravo tako Handke postaje paradigma slobode govora, mišljenja i perecepcije rasuđivanja slobode“, istakla je Brankica Kostić, direktorka Narodne biblioteke u Gračanici na Akademiji posvećenoj Handkeu i dodala:

„Ta ljudskost i dostojanstvo, ustavri su mastilo Handkeovog pera, a 2009. godine, iskreno i srdačno, srpski narod je Handkeovu književnost uvrstio u svoju i svojim Nobelom, zlatnim perom Kneza Lazara, nagrado Petera Handkea na dvadesetim Vidovdanskim svečanostima, ne za jedno delo, već za čitav njegov književni opus. Deset godina kasnije se Handkeova književnost okitila Nobelom. Tada je prema njemu krenula haranga laži, hajka onih koji ne poznaju, ne samo Handkeovo književo delo, već ne čitaju uošte, niti se trude da svoje vidike prošire kroz pisanu reč.“

Ocenjujući da je književnost kao umetnost trijumfovala, Kostićeva je kazala je da je prelep osećaj pripadati narodu kojeg ovaj intelektualac voli, ceni i podržava.

„Hvala Peter, za svako slovo, za svaku pisanu i izgovorenu reč i kad god došao, dobro došao kući“, poručeno je sa akademije iz Gračanice.

Zahvalivši se Matici srpskoj i biblioteci Matice srpske na organizaciji ove akademije, Živojin Rakočević, direktor Doma kulture u Gračanici, kazao je da je Handke Srbe sa KiM pretvorio u svedoke, odnosno da ih je prepoznao, kao što su i oni njega.

„To je uradio u vremenu kada smo se pitali, ima li neko da nas voli, da kaže iko nešto lepo za nas“, podvukao je Rakočević.


Na Akademiji posvećenoj ovogodišnjem dobitniku Nobelove nagrade Peteru Handkeu, govorili su: predsednik Matice srpske Dragan Stanić, Selimir Radulović, upravnik biblioteke Matice srpske, Zoran Đerić, upravnik Srpskog narodnog pozorišta, Živojin Rakočević, Dejan Baljošević, Ratko Popović, Novica Sovrlić, Đorđe Jevtić, Zoran Đorđević i Brankica Kostić. Handkeove tekstove su čitale glumice Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Sonja Damjanović i Jelena Srećkov.

A.M.