Одложена конститутивна седница парламента Косова због Божићних празника, коалиционог споразума нема

Скупштина Косова, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Косовски председник Хашим Тачи, одложио је конститутивну седницу Скупштине Косова коју је заказао за 24. децембар. Седница ће се одржати 26. децембра, због прославе католичког Божића, како је речено у саопштењу достављеном медијима.

У међувремену још увек нема коалиционог споразума између Демократског савеза Косова Исе Мустафе и Покрета Самоопредељење Аљбина Куртија, а састанак који је одржан вечерас, није завршен постизањем договора.

„Даноноћно се трудимо да постигнемо договор о будућој владајућој коалицији. Контакти и састанци се одвијају свакодневно и наставиће се и у будућности. Састанак није вест, вест је постизање договора и када се то деси, обавестићемо јавност. После сваког састанка смо ближи договору“, изјавио је медијима Аљбин Курти.

Пре уласка у зграду Скупштине Косова, у којој се одржао вечерашњи састанак, председник Демократског савеза Косова, Иса Мустафа се у пролазу кратко одбратио новинарима:

„Разговарамо и улажемо напоре да се договоримо, али још увек не знам када ће договор бити склопљен. Не могу вам гарантовати да ће то бити данас“.

Иако је Курти обећао да ће се влада формирати 72 сата након проглашења коначних резултата, то се није десило ни после 17 дана.

Очекујући да бирачи буду разочарани одуговлачењем формирања владајуће коалиције између Демократског савеза Косова и Покрета Самоопредељење, опозиционе партије прижељкују нове изборе, међутим аналитичари и новинари не очекују да се то и деси.

„Ја очекујем врло брзо формирање Владе и поред тренутног неслагања између Самоопредељења и Демократског савеза. Мислим да су програм усагласили и да је од персоналних решења, тј. поделе министарстава, већи проблем неповерење између ове две странке које датира из времена када је Иса Мустафа водио Владу Косова. Нове изборе не очекујем, јер мислим да за то немамо буџета. Подсећам да није изгласан буџет за следећу годину и уколико се Влада не формира до јануара месеца, могло би да буде стварно великих проблема“, сматра новинарка Виолета Ороши Беришај.


Данас је настављена и регистрација посланика за будући косовски парламент, а у исто време су своје мандате верификовали Аљбин Курти и потпредседница Демократског савеза Косова Вјоса Османи. И Курти и Османи кажу да је то била случајност. Како је саопштено из Скупштине Косова, 119 посланика је верификовало мандате. Расим Демири је једини будући посланик који ће то урадити ускоро, пише у саопштењу достављеном медијима.


После вечерашњег састанка руководства Самоопредељења и Демократског савеза Косова, договорено је да се састану и сутра. У кратком обраћању медијима, Авдулах Хоти и Гљаук Коњуфца, потпредседници ове две странке су рекли да су се вечерас ставови знатно приближили. Такође, из ове две странке су рекли да нису задовољни Тачијевом одлуком да одложи конститутивну седницу Скупштине Косова и нагласили да се њима није консултовао.

За сутра ујутру је најављено и да ће обе странке одржати седнице својих председништава.

А.Ћ.