Обележена ктиторска слава у манастиру Девич

Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Обележавање ктиторске славе у манастиру Девич започело је светом архијерејском литургијом коју је служио епископ рашко – призренски владика Теодосије, уз саслужење свештенства и монаштва. Он је у беседи поручио да је ова светиња симбол истрајности и опстанка.

„Данашњи празник ове свете обитељи и светост овога места сабрали су нас овде све заједно, не само из околине, јер у околини нема наших сународника, Срба, православаца. Некада су само они живели на овим просторима, али током историје, због многих невоља и прогањања, напустили смо ове просторе, осим ове светиње овог манастира и гроба Светог Јоаникија, који се овде налазе. Управо светост овог места нас привлачи, јер је Господ ову светињу поставио као свећњак“, рекао је епископ рашко – призренски Теодосије.

Упркос хладном времену, велики број верника посетио је овај исцелитељски манастир.

„Видети овај свет, посетити овај манастир, сходно њиховој усамљености, драго ми је да се оволико света окупило на овом светом месту“, каже посетилац из Северне Митровице.

„Толико ми је драго, напајам се духовно и не знам како да објасним, толико је милости и блаженства Божјег у мојој души“, каже посетилац из Београда.

„Кад год нам се укаже прилика ми се организујемо и дођемо да посетимо ову нашу велику светињу Св. Јоаникија Девичког“, каже посетилац из Краљева.

„Долазак овде ми значи пуно, први пут сам овде, имао сам велику жељу, тако да могу рећи да се дивно осећам“, каже посетилац из Звечана.

Манастир Девич саграђен је 1455. године и налази се у шуми, подно венца Девичке планине, пет километара јужно од Србице.

Саграђен је на месту где је у шупљој букви боравио велики подвижник из 15. века Свети Јоаникује Девички, који је ту прешао из Црне Реке и остао до своје смрти, где се и данас чувају његове мошти.

Извор: РадиоКонтактПлус, РТК2