Зиберај објавио записник СПС-а из ’99: Основ да се Дачић позове у Специјални суд; А шта папир садржи?

ФОТО: Фејсбук, Јетљир Зиберај

Саветник одлазећег министра спољних послова Косова, Јетљир Зиберај (Jetlir Zyberaj) објавио је наводни записник са седнице Извршног одбора Главног одбора СПС-а из фебруара 1999, уз тврдњу да се у овом документу „између многих других планова против косовских Албанаца, могу прочитати и чак покушаји прикривања масакра и масовног протеривања из домова грађана Косова“. Зиберај закључује да „би овај документ требало да послужи као основа за позивање Ивице Дачића у Специјални суд“. У објављеном документу, међутим, новинари КоССева нису могли да идентификују садржај који би могао да се интерпретира као исказивање намере да се прикрију масакри или било који други злочини. Записник садржи извештаје о току преговора у Рамбујеу, које су поднели Живадин Јовановић, тадашњи министар спољних послова и Миломир Минић, тадашњи председник већа грађана Савезне скупштине СРЈ и закључке са ове седнице.

„Ово је званични документ Социјалистичке партије Србије од 17. фебруара 1999. године. У овом документу централног одбора СПС-а између многих других планова против косовских Албанаца, могу се прочитати и чак покушаји прикривања масакра и масовног протеривања из домова грађана Косова. Све је то учињено са једином сврхом обмане међународне заједнице и НАТО-а“, навео је Зиберај у објави на Фејсбуку.

Зиберај тврди да се на основу овог записника може видети да се српска „анти-албанска политика у вези са Косовом није променила ни за нијансу“.

„Овај документ треба да служи као основа за позивање Ивице Дачића у Специјални суд. Он је учествовао у планирању сакривања тела убијених Албанаца у току рата од стране Србије. Ми треба да изазовемо Дика Мартија и Специјални Суд за ратне злочине које је Србија починила на Косову. Мандат суда су ратни злочини на Косову, дакле и ово дело Ивице Дачића као дела заједничког криминалног подухвата Србије како је категорисао Међународни кривични суд за бившу Југославију (Трибунал у Хагу) прим.ред“, закључује Зиберај.

Косовски медији пренели су ову Зиберајеву објаву уз наслове о томе да је косовско Министарство спољних послова објавило документ који доказује да је Србија покушала да прикрије злочине на Косову.

Јетљир Зиберај је недавно први најавио иницијативу Министарства спољних послова Косова о предавању, како је навео, „преко 10.000 доказа о ратним злочинима које је Србија починила на Косову у периоду од 1998. до 1999. године“.

Није, међутим, познато да ли је записник који је Зиберај на Фејсбуку објавио један од њих.

Шта садржи објављени документ?

Наводни записник са 96. седнице Извршног одбора Главног одбора СПС, одржане 17. фебруара 1999, за главну тачку дневног реда има „Информација о току разговора у Рамбујеу (Француска) о решавању проблема на Косову и Метохији и задаци Социјалистичке партије Србије“.

„Усмене информације“ о тадашњим сусретима у Рамбујеу поднели су Миломир Минић и тадашњи министар спољних послова Живадин Јовановић. Наступ у Рамбујеу тадашњег председника Србије Милана Милутиновића, Минић је описао као „бриљантан“.

Поднео је извештај и о ономе што је описао као „опструкцију представника албанских политичких партија са Косова и о спрези између њих и званичних представника неких западних земаља, посебно САД“. Минић је навео да до разговора између делегације Србије и представника политичких партија косовских Албанаца „није дошло“, јер, како је навео, „нити они, Албанци желе, нити то дозвољавају представници Контакт групе“, иако је састанак у Рамбујеу „управо због тога сазван“.

У документу се на више места наглашава потреба за „мирним решавањем проблема на Косову и Метохији“, што је један и од закључака са овог састанка о „најважнијим задацима које треба реализовати у земљи“.

„(…)Грађани Републике Србије, руководство РС и СРЈ и релевантне политичке странке јединствени су у ставу да се проблеми на Косову и Метохији могу трајно решити само мирним путем, уз пуно поштовање принципа равноправности свих националних заједница и суверенитета и територијалног интегритета РС и СРЈ“ – један је од 6 закључака.

Извршни одбор је, такође, оценио и да: „Претње НАТО, а посебно САД, агресијом на нашу земљу само подстичу терористе у њиховим злочиначким активностима, па се на све покушаје агресије мора одговорити одбраном слободе, независности, територија, без обзира ко био и како се агресор звао“.

У објављеном документу, међутим, новинари КоССева нису могли да идентификују садржај који би могао да се интерпретира као исказивање намере да се прикрију масакри или било који други злочини. Записник садржи извештаје о току преговора у Рамбујеу, које су поднели Живадин Јовановић, тадашњи министар спољних послова и Миломир Минић, тадашњи председник већа грађана Савезне скупштине СРЈ и закључке са ове седнице.

ФОТО: Фејсбук, Јетљир Зиберај
ФОТО: Фејсбук, Јетљир Зиберај
ФОТО: Фејсбук, Јетљир Зиберај
ФОТО: Фејсбук, Јетљир Зиберај
ФОТО: Фејсбук, Јетљир Зиберај
ФОТО: Фејсбук, Јетљир Зиберај
Извор: КоССев