Слободан Станисављевић: Уложити новац у кампање које рекламирају спорт

Клуб Шакал, кик бокс, Фото, В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Млади тренер кик бокс клуба “Шакал” из Лапљег Села Слободан Станисављевић, поносан на 54 медаље које је освојио његов клуб, позива на већа улагања у спорт, како би се млади и деца више окренули спорту, а мање нездравом начину живота. Иако има само 29 година, иза њега већ стоји богата и успешна спортска каријера, а његов циљ је, како каже, активирање младих да се баве спортом и стварање нових шампиона на простору Косова, јер таленти постоје.

На Косову, у српским срединама, нема много спортских клубова, али су постојећи, како у екипним, тако и у појединачним спортовима, веома успешни. Фудбал и одбојка, одувек су били популарни међу младима и децом, али и међу старијима. Сада је све популарнији кик бокс, добрим делом захваљујући младом кик боксеру и тренеру Слободану Станисављевићу из Угљара.

Станисављевић је спортски клуб “Шакал” формирао 2013. године, када је младе упознавао са јапанском вештином нинђицу, за шта има мајсторско звање. Следеће године, видевши заинтересованост младих људи, млади спортиста је почео да тренира кик боксере. Тренутно клуб броји двадесет чланова и већина је млађа од 30 година.

“У последњих неколико година је направљен значајан помак што се самог ангажовања тинејџера у спорту тиче. Њихово интересовање је нагло повећано појавом тимских спортова попут одбојке и кошарке, а фудбал не бих да наводим, зато што је он традиционално заступљен на нашем подручју већ деценијама. Наш клуб у континуитету броји око 20 чланова, а у једном моменту смо имали и 100 чланова, тако да се код нас ништа значајно не мења, али је на централном Косову приметан изузетан прогрес“, прича Станисављевић.

По његовом мишљењу спорт је изузетно битан за младе људе.

“Спорт је изузетно битан, зато што не само што им помаже у стварању боље каријере, већ им омогућава и излаз из лоше свакодневице”, истиче Станисављевић и додаје да су адолесценти добрим делом у лошој ситуацији због још увек ограничене слободе кретања, као и слободе говора, али и због, како је рекао, лошег утицаја појединих организација које не промовишу праве моралне вредности и едукацију. Каже да чланови његовог клуба немају проблема са лошим начином живота, јер су максимално фокусирани на тренинге, успех у борбама, али и да су изузетно пожртвовани.

“Њихов успех то потврђује, као и то да њихов труд није узалудан”, мисли млади тренер.

Један од евидентно највећих проблема код младих је тај, да су им наркотици на дохват руке, иако су они на овом простору забрањени.

Тренер кик бокс клуба “Шакал” истиче чињеницу, да је све више младих који конзумирају неку врсту наркотика, што је опасно и по појединца, али и по друштво у целини.

„Нажалост, по истраживањима која су рађена за средње школе пре неколико година, колико сам упознат, доказано је да је проценат ученика који конзумирају наркотике велики, што је забрињавајуће. Још трагичније је то што су опијати доступни и основцима, те се самим тим наша деца уништавају. Родитељи у већини случајева не знају да им деца конзумирају такву врсту супстанци, те сазнају то тек кад се последице примете”, наглашава Слободан Станисављевић.

По његовим речима, надлежне институције недовољно пропагирају спорт, недовољно едукују младе о здравом начину живота, али и недовољно улажу у развој спортских активности.

“Било би боље да се новац уложи у кампање које би рекламирале бављење спортом и сам спорт, него да се финансирају којекакве организације које промовишу све супротно од тога“, мисли тренер кик бокс клуба “Шакал”.

О успеху “Шакала” и његовог тренера Слободана Станисављевића, говоре освојене медаље, 54 у различитим категоријама и на различитим републичким и европским такмичењима, чак и на светском купу у Аустрији. За то је било потребно много труда и рада, много одрицања.

“Здрав живот, без опијата, мања употреба мобилних телефона, рад на себи и бављење спортом, било којим”, поручује младима Слободан Станисављевић.

Мила Михајловић (ауторка има 14 година)