Из две перспективе – Адвокатице: Истина и правда, никад не одустајте

Већина нас када чује речи суд, тужилац, адвокат, није баш најсрећнија, али коме од нас није затребао адвокат, или судија, или тужилац. Све то, спада у занимање правника. Шта је тачно занимање правника, шта правник ради и у којим областима може да ради, сазнајемо од две дипломиране правнице – Душице Васић Костић и Едине Љимани.

Да одлуке доноси на основу логичког расуђивања и размишљања, да поседује јако изражене комуникацијске способности – елоквентност, да има флексибилност у мишљењу, умеће у убеђивању и преговарању, да буде стабилан, стрпљив, савестан, да своје стечено знање примени у пракси, да буде лојалан пре свега себи а онда и послодавцу – особине и пословне вештине су које треба да красе правника и правницу.

Добар правник жели да се не чине кривична дела, а ако се почине – да се не понављају.

Нема довољно правница, а једно од мишљења је и да у јавном сектору правници доминирају над правницама и налазе се на бољим позицијама, иако је правница савеснија, студиознија, истрајнија и борбенија у односу на правника, сматрају две младе правнице.

На Косову нема довољно права и правде и поред више добрих косовских закона. Да би се то променило, потребна је већа сигурност за судије, адвокате и тужиоце, али и више експерата на професионалним позицијама. Грађанима поручују да више поштују законе и да траже и да се боре за правду, а правници су ту да им помогну.

Две младе правнице за крај откривају свој животни мото:

„Истина и правда“ и „Никад не одустајте, ниједна тврђава није неосвојива, само постоје неке које нису довољно нападнуте“.

Извор: КоССев