Софа одговорности у Лепосавићу

У оквиру пројекта “Активни грађани” који спроводи Невладина организација Актив из Северне Митровице, уз подршку Олоф Палме Центра, у Лепосавићу је 26. новембра одржана “софа одговорности”. „Софа одговорности“ је Активов бренд, односно концепт, чија је суштина да на једном месту, у неформалној атмосфери, окупи заинтересоване грађане и представнике локалне самоуправе, са циљем одржавања конструктивне расправе на различите теме, од важности за локално становништво. Присутни грађани су имали прилику да директно поставе питања општинском представнику, где су питања била фокусирана комуналне и инфраструктурне проблеме.

Окупљени грађани Лепосавића су искористили прилику да представнику општине скрену пажњу на проблем асфалтирања пута у Јошаници који води ка околним селима. Kако су мештани истакли, асфалтирање преосталих 1,5 км пута се још увек налази у завршној фази, због чега пут није у функцији на целој дужини. Ова ситуација битно утиче на приступ кућама и имањима житеља.

Други проблеми на које су грађани указали током разговора тицали су се канализације у Сочаници, путева у Лешку и телекомуникационе мреже у Белом брду.  Грађани су истакли да слични проблеми погађају сва насеља у Општини, а такође је споменут и проблем паса луталица.

Представник Општине је обавестио грађане да су, упркос чињеници да је буџет општине веома скроман, локалне власти свесне свих ових проблема и да је добар део њих већ у фази решавања, јер су општински тимови већ били на терену и евидентирали све захтеве грађана. Приоритет је нормализација водоснабдевања, односно изградња регионалног водовода, као и пројекат регионалне сигурне куће, који је резултат међуопштинске сарадње четири општине са севера. Наглашено је да су грађани учествовали  са својим предлозима и сугестијама на седницама које су се тицале израде буџета.

На самом крају, представник Општине Лепосавић је нагласио да грађани могу упутити своје захтеве личним доласком у општинске просторије и/или контактирањем општинских органа путем званичног вебсајта.

Актив