У Српском културном центру представљен Зборник дечијих радова „Куда да кренем“

Зборник дечијих радова “Куда да кренем”, настао у оквиру пројекта “Моја прва књига”, чији је издавач Српски културни центар, прва је књига на српском језику у Приштини након 20 година. Аутори су средњошколци и основци са централног Косова, а књигу је припремила професорка српског језика и књижевности, Ана Костић.

Све је у Зборнику дечије, и проза и поезија, и илустрације из архиве Приштинске гимназије, смештене у Лапљем Селу, а корице књиге је илустровала матуранткиња Кристина Васић. Професорка Ана Костић, која је књигу приредила, каже да су сви учесници у пројекту талентовани, али су се неки од њих издвојили, па су се у Зборнику дечијих радова нашле песме и проза седам ауторки. Костићева се нада да је ова књига нова нада да ће се Срби вратити своме граду, одакле су протерани.

„Подсетила бих да је ово град где је живело много Срба. После 1999. године ниједно српско дете се није родило у Приштини, на прсте могу да се изброје они који су крштени у цркви у Приштини, исто као и они који су сахрањени на српском православном гробљу. Волела бих да ово што је тужно, што сам набројала, остане иза нас, а да књига буде неки нови почетак и повратак“, рекла је професорка Костић.

Српски културни центар, и поред недостатка основних средстава за опстанак, наставља да се бави својом мисијом, а то је очување традиције и културе приштинских Срба.

„Поред чувања културе и традиције, што је наша основна делатност, сматрам да смо овим пројектом отишли корак даље. Чувамо српски језик у граду где га је готово немогуће чути”, истакла је Тијана Арсић, представница Српског културног центра.

Млади писци су пре објављивања Зборника, учествовали на књижевним радионицама, на којима су могли да уче од већ афирмисаних писаца и професора српског језика и књижевности. Сви учесници су похваљени, а прву награду, комплет књига Иве Андрића, освојила је Ирена Младеновић, ученица Гимназије у Лапљем Селу. Другонаграђена је Андријана Славић, ученица исте школе, док је трећу награду освојила Мила Михајловић, ученица Основне школе “Браћа Аксић” у Липљану.

 

А.Ћ.