Одложено припремно рочиште у случају убиства Оливера Ивановића

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Припремно рочиште у случају убиства Оливера Ивановића, које је требало да се одржи данас у Посебном одељењу за тешка кривична дела Основног суда у Приштини, одложено је за 11. фебруар. Разлог одлагања је што је у петак Специјално тужилаштво доставило нову измењену оптужницу која није преведена на српски језик, а и ранији доказни материјали, написани на 12.500 страна су такође само на албанском. То су рекли адвокати оптужених, предложивши одлагање док се материјал не преведе, што је председник судског већа Ваљон Куртај прихватио, наложивши тужилаштву да преведе документа и да о томе обавести адвокате одбране.

Расправом између специјалног тужиоца Бљерима Исуфија и адвоката одбране, почео је и завршио се покушај да се одржи припремно рочиште у случају убиства Оливера Ивановића. Наиме, у прошли петак, Специјално тужилаштво је подигло нову измењену оптужницу, која није преведена на српски језик. Такође, ранији доказни материјал није преведен, а адвокат Дејан Васић тврди да сва документа нису достављена одбрани и оптуженима, чак ни на албанском. После расправе о томе да ли је тужилаштво дужно да пошаље доказни материјал поштом или само да обавести адвокате да могу доћи по њих, адвокати одбране су замолили председавајућег судског већа Ваљона Куртаја да буде чувар Устава и Закона о употреби језика и да наложи тужилаштву да сав доказни материјал преведе на српски језик и да на време обавести адвокате, како би имали времена да припреме одбрану.

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

После захтева адвоката, судија Куртај је припремну расправу одложио. Одлагање почетка суђења посебно је тешко за оптужене који су већ више од годину дана у притвору, рекао је бранилац Марка Рошића, адвокат Махмут Хаљими. Хаљими је у обраћању медијима рекао да је имао увид у нову оптужницу, подигнуту у петак и да она не доноси ништа посебно ново.

Отац Марка Рошића, Небојша, тврди да је његов син невин и да тужилаштво од овог суђења жели да направи спектакл, док Ксенија Божовић и ГИ СДП, лидера покојног Оливера Ивановића, каже да је све фарса, да је овај суд непрофесионалан и позвала међународну заједницу која је помогла фомирање правосудних институција да дође и види колико су оне непрофесионалне.

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

До новог припремног рочишта, односно до почетка суђења остаје 43 дана. За то време потребно је превести око 12.500 страница доказног материјала и 40 страница нове оптужнице.

Припремно рочиште у случају убиства Оливера Ивановић, започело је са пола сата закашњења, обраћањем председника судског већа Ваљона Куртија великом броју присутних медија. Куртај је рекао да ће дозволити кратко снимање од неколико минута, да сниматељи после тога изађу а да новинари могу да остану, иако нису тражили посебно одобрење, односно да немају, како је рекао, потписан меморандум да прате суђење. Такође, судија је нагласио да оптужени могу да буду снимани само са леђа.
А.Ћ.