Бадњак стигао у цркву у Ђаковици

Бадњаци убрани на тамошњем оближњем брду Чабрат, стигли су у манастир Успења Пресвете Богородице у Српској улици у Ђаковици, саопштено је из привременог органа Општине Ђаковица.

Због протеста неколико десетина ђаковичких Албанаца испред овог манастира за Бадњи дан, а због најаве да ће цркву посетити расељени Срби из овог града, од посете су у понедељак одустали представници привременог органа Општине Ђаковица испред Владе Србије – Коста Белошевић, Миленко Јовановић и Славиша Стефановић.

Бадњаци су, међутим, ипак стигли до ове светиње, и то захваљујући Ивици Накаламићу, Србину из Велике Хоче, који помаже монахињама у овом ђаковачком манастиру.

Миленко Јовановић из Привременог органа Општине Ђаковица казао је новинарима да у 2020. години планирају низ активности са циљем помоћи манастиру у Српској улици, од уређења гробаља у Пискотима и Петровцу, до помоћи и економског оснаживања социјално угрожених расељених Ђаковичана у Србији и Црној Гори.

У Ђаковици је пре неколико дана очишћено и градско православно гробље у насељу Пискоте.

У Ђаковици је до јуна 1999. живело 12.000 Срба, што је десет одсто укупног становништва ове метохисјке општине. Данас у овом граду живе само две монахиње у манастиру који је спаљен 2004, а у међувремену обновљен – игуманија Теоктиста и мати Јоаникија, њима је од помоћи и Васка Перић, која од прогона Срба из овог града 1999. године, такође живи у манастиру.

Са друге стране, овај град се у косовској јавности истиче као место које било посебно погођено ратним злочинима парамилитарних формација из Србије.

Извор: КоССев