Грачаница за Црну Гору: Чувајући наше светиње, чувамо своју веру, идентитет и историју

Молитвена шетња у знак подршке Србима у Црној Гори, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Молитвена шетња у знак подршке Србима у Црној Гори и Митрополији црногорско-приморској, одржана је у Грачаници. Молебан је у порти манастира Грачаница служио епископ рашко- призренски и косовско- метохијски Теодосије.

Неколико хиљада Срба окупило се вечерас у Грачаници како би дали подршку Митрополији црногорско- приморској, али и Србима и Црногорцима и свима у Црној Гори који су се нашли на удару новог закона о верским слободама. Пре литије, владика Теодосије је позвао верни народ да се понаша онако како доликује светињи у коју иду и да скуп не користе за било какве друге сврхе, осим молитвене.

Владика Теодосије, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Достојанствено, на челу са свештенством и монаштвом епархије рашко- призренске, грађани су у литији прошли улицама Грачанице. У порти манстира, владика Теодосије, уз саслужење монаштва и свештенства је служио молебан.

Обраћајући се присутнима, владика рашко- призренски је са скупа послао речи подршке и, како је рекао, братске солидарности народа са Косова и Метохије, архијерејима, свештенству, монаштву и верном народу у Црној Гори.

Молитвена шетња у знак подршке Србима у Црној Гори, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Чувајући своје светиње, чувамо своју веру, свој идентитет и своју историју. У нашим светињама, оваплоћена је наша вера и наша нада и зато их са толиком љубављу чувамо и никоме их не дамо. Можда други и не знају колико нама овде на мученичком Косову и Метохији значе наше светиње и колико су нам значиле у историји, а које су нам оставили наши свети преци. Оне нам посебно значе у овим годинама невоља и искушења које пролазимо како би очували наше народно јединство и нашу решеност да останемо своји на своме, да не изгубимо своје име, своју част и своје достојанство. Обнављајући наше порушене светиње на Косову и Метохији, показали смо јасно да се никада не смемо одрећи онога што нас је вековима повезивало и спајало. Чувајући наше светиње, од којих посебно сија ова задужбина светога краља Милутина, ми чувамо себе. Дубоко греше они који мирне молитвене скупове у Црној Гори покушавају да виде као политичке и као националистичке“, беседио је владика Теодосије, рекавши да ово није ни политички ни страначки скуп и позвавши власти Црне Горе да ослушну глас свога народа.

This slideshow requires JavaScript.

„Правда се може градити само на међусобном поштовању, а никако у негирању онога што припада другима, а људска и верска права су темељ сваког цивилизованог друштва“, истакао је епископ рашко- призренски, изразивши дубоко дивљење монаштву и свештенстви Српске православне цркве, као и верном народу у Црној Гори.

Молитвену шетњу је организовала омладина Грачанице уз подршку епископа Теодосија.

Анђелка Ћуп