Косово издвојило 250.000 евра за Глобалну коалицију за борбу против Исламске државе

Рамуш Харадинај, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

И поред политичке кризе на Косову и што за ову годину није још увек изгласан буџет, данас је на седници одлазеће Косовске владе, из сопственог буџета одобрена уплата од 250.000 евра за, како је рекао Рамуш Харадинај, Глобалну коалицију за борбу против Исламске државе. Харадинај тврди да је то обавеза Косова које је члан те коалиције од 2014. године. Он је такође истакао да је Косово са неких ратишта вратило жене и децу, чланове породице исламских бораца, а да на Косову нема активних чланова исламске државе.

„Косово је спремно да ову коалцији на чијем челу су Сједињене Америчке Државе подржи у сваком смислу. Ми имамо обавезу према онима који су нам помогли, а ова уплата је наша обавеза. Дакле подржавамо и подржаћемо Коалицију за борбу против тероризма, не само финансијски, него и у обавештајном, логистичком, полицијском, војном и свим другим аспектима. Када смо били угрожени као народ, Америка и НАТО су нам помогли и сада верујемо да је ова помоћ потребна другим народима“, рекао је између осталог харадинај на конференцији за медије после седнице Владе и додао:

„На Косову постоји безбедност и за живот и за имовину, грађани су заштићени од опасности. Безбедност је на нивоу и нема опасности. Још увек имамо грађане који се боре на страни ИСИС-а и ми треба да вратимо наше грађане са ратних подручја“.

Харадинај је новинарима рекао и да његова странка није добила позив за консултације за формирање нове владе, а да формирање институција зависи искључиво од странке која је освојила највише гласова.

А.М.