Kosovo izdvojilo 250.000 evra za Globalnu koaliciju za borbu protiv Islamske države

Ramuš Haradinaj, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

I pored političke krize na Kosovu i što za ovu godinu nije još uvek izglasan budžet, danas je na sednici odlazeće Kosovske vlade, iz sopstvenog budžeta odobrena uplata od 250.000 evra za, kako je rekao Ramuš Haradinaj, Globalnu koaliciju za borbu protiv Islamske države. Haradinaj tvrdi da je to obaveza Kosova koje je član te koalicije od 2014. godine. On je takođe istakao da je Kosovo sa nekih ratišta vratilo žene i decu, članove porodice islamskih boraca, a da na Kosovu nema aktivnih članova islamske države.

„Kosovo je spremno da ovu koalciji na čijem čelu su Sjedinjene Američke Države podrži u svakom smislu. Mi imamo obavezu prema onima koji su nam pomogli, a ova uplata je naša obaveza. Dakle podržavamo i podržaćemo Koaliciju za borbu protiv terorizma, ne samo finansijski, nego i u obaveštajnom, logističkom, policijskom, vojnom i svim drugim aspektima. Kada smo bili ugroženi kao narod, Amerika i NATO su nam pomogli i sada verujemo da je ova pomoć potrebna drugim narodima“, rekao je između ostalog haradinaj na konferenciji za medije posle sednice Vlade i dodao:

„Na Kosovu postoji bezbednost i za život i za imovinu, građani su zaštićeni od opasnosti. Bezbednost je na nivou i nema opasnosti. Još uvek imamo građane koji se bore na strani ISIS-a i mi treba da vratimo naše građane sa ratnih područja“.

Haradinaj je novinarima rekao i da njegova stranka nije dobila poziv za konsultacije za formiranje nove vlade, a da formiranje institucija zavisi isključivo od stranke koja je osvojila najviše glasova.

A.M.