Грачаница отвореног срца

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Манифестација “Грачаница, отвореног срца”, други пут се одржава, а деца и одрасли су имали прилику да куповином кловновског носића учествују у хуманитарној акцији коју организује Општина Грачаница.

Весело и распевано је било данас на платоу у центру Грачанице. Деца из Грачанице и околних села су испратили стару, а дочекала нову годину по Јулијанском календару, журком, сликањем са Деда Мразом и куповином кловновског носића. Иако мали, знају да куповином кловновског носића, помажу онима којима је помоћ потребна.

За Ангелину Ивић из Чаглавице је најважније било сликање са Деда Мразом, али иако мала зна да је куповином кловновског носића некоме и помогла.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

“Купила сам кловновски носић како бих помогла болесној деци”, каже поносно Ангелина, што потврђује и њен другар Никола Велић из Грачанице.

“Ставио сам носић од кловна да бих помогао болесним другарима”, одговара као из топа Никола, док његов мали брат Деспот мало стидљиво честита Нову годину свима.

Антонина из Грачанице нема дилеме. Она зна зашто су њени родитељи купили кловновски носић.

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

“Да бих помогла болесним људима”, каже Антонина.

Хуманитарна акција под називом “Грачаница отвореног срца” одржава се други пут, а из Општине Грачаница поручују да ће се наставити.

“ Сав приход од продаје малих носића који коштају само један евро, иде у хуманитарне сврхе. Прошле године је то било за лечење једне мале девојчице која се хвала Богу излечила, а ове године још увек нисмо одлучили коме ће ићи приход, али ћемо у међувремену одлучити. Ићи ће ономе коме је најпотребније”, каже директор општинског одељења за здравство и социјалну заштиту Александар Поповић.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Честитке свима који вечерас славе упутио је и градоначелник Грачанице Срђан Поповић, уз поруку да своју традицију не смемо да заборавимо.

“Ми традиционално прослављамо православну Нову годину већ дужи низ година. Ово је веома битно због наше традиције и важно је да из наше Грачанице пошаљемо поруку да нећемо да одустанемо од своје културе и традиције, да ћемо бранити наш идентитет, који је веома тешко одржати јер многи желе да га оспоре. Наша порука је да ћемо сигурно остати и опстати овде и да ћемо још дуги низ година славити српску Нову годину на овим просторима”, поручио је Поповић.


Вечерас ће Грачанчане на Тргу ослободилаца, забављати певач Слободан Радановић и локални бенд Зорана Симића. Обезбеђен је во на ражњу, кувано вино и ракија, а у Нову годину ће ући уз спектакуларан ватромет.

А.Ћ.