Gračanica otvorenog srca

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Manifestacija “Gračanica, otvorenog srca”, drugi put se održava, a deca i odrasli su imali priliku da kupovinom klovnovskog nosića učestvuju u humanitarnoj akciji koju organizuje Opština Gračanica.

Veselo i raspevano je bilo danas na platou u centru Gračanice. Deca iz Gračanice i okolnih sela su ispratili staru, a dočekala novu godinu po Julijanskom kalendaru, žurkom, slikanjem sa Deda Mrazom i kupovinom klovnovskog nosića. Iako mali, znaju da kupovinom klovnovskog nosića, pomažu onima kojima je pomoć potrebna.

Za Angelinu Ivić iz Čaglavice je najvažnije bilo slikanje sa Deda Mrazom, ali iako mala zna da je kupovinom klovnovskog nosića nekome i pomogla.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

“Kupila sam klovnovski nosić kako bih pomogla bolesnoj deci”, kaže ponosno Angelina, što potvrđuje i njen drugar Nikola Velić iz Gračanice.

“Stavio sam nosić od klovna da bih pomogao bolesnim drugarima”, odgovara kao iz topa Nikola, dok njegov mali brat Despot malo stidljivo čestita Novu godinu svima.

Antonina iz Gračanice nema dileme. Ona zna zašto su njeni roditelji kupili klovnovski nosić.

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

“Da bih pomogla bolesnim ljudima”, kaže Antonina.

Humanitarna akcija pod nazivom “Gračanica otvorenog srca” održava se drugi put, a iz Opštine Gračanica poručuju da će se nastaviti.

“ Sav prihod od prodaje malih nosića koji koštaju samo jedan evro, ide u humanitarne svrhe. Prošle godine je to bilo za lečenje jedne male devojčice koja se hvala Bogu izlečila, a ove godine još uvek nismo odlučili kome će ići prihod, ali ćemo u međuvremenu odlučiti. Ići će onome kome je najpotrebnije”, kaže direktor opštinskog odeljenja za zdravstvo i socijalnu zaštitu Aleksandar Popović.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Čestitke svima koji večeras slave uputio je i gradonačelnik Gračanice Srđan Popović, uz poruku da svoju tradiciju ne smemo da zaboravimo.

“Mi tradicionalno proslavljamo pravoslavnu Novu godinu već duži niz godina. Ovo je veoma bitno zbog naše tradicije i važno je da iz naše Gračanice pošaljemo poruku da nećemo da odustanemo od svoje kulture i tradicije, da ćemo braniti naš identitet, koji je veoma teško održati jer mnogi žele da ga ospore. Naša poruka je da ćemo sigurno ostati i opstati ovde i da ćemo još dugi niz godina slaviti srpsku Novu godinu na ovim prostorima”, poručio je Popović.


Večeras će Gračančane na Trgu oslobodilaca, zabavljati pevač Slobodan Radanović i lokalni bend Zorana Simića. Obezbeđen je vo na ražnju, kuvano vino i rakija, a u Novu godinu će ući uz spektakularan vatromet.

A.Ć.