Вокер и Коснет лобирају за формирање Владе Косова

Вилијем Вокер у Приштини, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Вилијем Вокер, некадашњи шеф верификационе мисије ОЕБС-а на Косову, данас је разговарао са представницима Демократског савеза Косова, а после њега у страначким просторијама те партије је био и амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет. Нема званичних потврда да је лобирање Американаца уродило плодом.

Састанку са Вилијемом Вокером није присуствовао председник Демократског савеза Косова Иса Мустафа, већ делегација коју је предводила потпредседница странке Вјоса Османи. Вокер, који подржава Покрет Самоопредељење, после састанка није давао изјаве, већ се новинарима обратио потпредседник ДСК Хаџи Авдуљи. Авдуљи се захвалио Вокеру на, како је рекао, свему што је учинио за Косово и албански народ, додавши да се нада да ће коалициони споразум са Покретом Самоопредељење бити брзо постигнут.

„Верујемо да ће се коалициони споразум постићи и да ће бити задовољне обе стране. Наши разговори се одвијају као и у другим земљама, а споразум ће бити у корист грађана. Желимо коалицију у којој је моћ равноправно расподељена. У нашим страначким структурама постоји воља за коалицију са Самоопредељењем”, рекао је Авдуљи.

Само два минута после изласка Вокера, у седиште Демократског савеза Косова је стигао и амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет. Коснет није давао изјаве за медије, док је Иса Мустафа пре уласка у аутомобил кратко прокоментарисао:

“Решење није код нас већ код њих”, алудирајући да овај застој и политичку кризу може да реши само Покрет Самоопредељење.

Један од најутицајнијих потпредседника Демократског савеза Косова, Агим Велиу је одговарао на питања новинара, нагласивши да је његова странка спремна за постизање договора, али са равномерном поделом одговорности и моћи.

„Са амбасадором Коснетом смо разговарали о актуелним темама, а што се тиче владе, чекамо функционално решење од Самоопредељења, решење које ће задовољити обе стране. Одговорност је на њима да реше ситуацију. Посебну Куртијеву понуду не разматрамо. Договорили смо се о принципима за функционисање владе и чекамо решење које ће они да понуде како би имали стабилну владу”, рекао је Велиу.

Оно што смо незванично сазнали јесте да је Иса Мустафа тражио гаранције да ће његова странка добити место председника Косова, али да до тада треба да добије место председника Скупштине, које ће, како су поручили, вратити Самоопредељењу када председник Косова буде изабран. Аљбин Курти одговара да је председник Скупштине већ изабран и да се не могу вратити пре 26. децембра, када је за председника највишег законодавног тела изабран Гљаук Коњуфца.

Још једна порука стиже из председништва Косова, како јављају медији на албанском, а то је да би Хашим Тачи могао да затражи мишљење Уставног суда о томе докле се може одлагати формирање владе.

Са друге стране, економски струшњаци поручују да Косову прети економска и финансијка криза, уколико се не изгласа буџет до краја фебруара, а поједини албански медији спекулишу да се тајно преговара о коалицији између Исе Мустафе и странака Рамуша Харадинаја, Беџета Пацолија и Фатмира Љимаја. Слична ситуација је била и 2014. године, када су Аљбин Курти и Иса Мустафа били пред коалиционим споразумом, али је владу ипак Мустафа формирао са Демократском партијом Косова Кадрија Весељија, односно Хашима Тачија.

А.Ћ.