Voker i Kosnet lobiraju za formiranje Vlade Kosova

Vilijem Voker u Prištini, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Vilijem Voker, nekadašnji šef verifikacione misije OEBS-a na Kosovu, danas je razgovarao sa predstavnicima Demokratskog saveza Kosova, a posle njega u stranačkim prostorijama te partije je bio i američki ambasador u Prištini Filip Kosnet. Nema zvaničnih potvrda da je lobiranje Amerikanaca urodilo plodom.

Sastanku sa Vilijemom Vokerom nije prisustvovao predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, već delegacija koju je predvodila potpredsednica stranke Vjosa Osmani. Voker, koji podržava Pokret Samoopredeljenje, posle sastanka nije davao izjave, već se novinarima obratio potpredsednik DSK Hadži Avdulji. Avdulji se zahvalio Vokeru na, kako je rekao, svemu što je učinio za Kosovo i albanski narod, dodavši da se nada da će koalicioni sporazum sa Pokretom Samoopredeljenje biti brzo postignut.

„Verujemo da će se koalicioni sporazum postići i da će biti zadovoljne obe strane. Naši razgovori se odvijaju kao i u drugim zemljama, a sporazum će biti u korist građana. Želimo koaliciju u kojoj je moć ravnopravno raspodeljena. U našim stranačkim strukturama postoji volja za koaliciju sa Samoopredeljenjem”, rekao je Avdulji.

Samo dva minuta posle izlaska Vokera, u sedište Demokratskog saveza Kosova je stigao i američki ambasador u Prištini Filip Kosnet. Kosnet nije davao izjave za medije, dok je Isa Mustafa pre ulaska u automobil kratko prokomentarisao:

“Rešenje nije kod nas već kod njih”, aludirajući da ovaj zastoj i političku krizu može da reši samo Pokret Samoopredeljenje.

Jedan od najuticajnijih potpredsednika Demokratskog saveza Kosova, Agim Veliu je odgovarao na pitanja novinara, naglasivši da je njegova stranka spremna za postizanje dogovora, ali sa ravnomernom podelom odgovornosti i moći.

„Sa ambasadorom Kosnetom smo razgovarali o aktuelnim temama, a što se tiče vlade, čekamo funkcionalno rešenje od Samoopredeljenja, rešenje koje će zadovoljiti obe strane. Odgovornost je na njima da reše situaciju. Posebnu Kurtijevu ponudu ne razmatramo. Dogovorili smo se o principima za funkcionisanje vlade i čekamo rešenje koje će oni da ponude kako bi imali stabilnu vladu”, rekao je Veliu.

Ono što smo nezvanično saznali jeste da je Isa Mustafa tražio garancije da će njegova stranka dobiti mesto predsednika Kosova, ali da do tada treba da dobije mesto predsednika Skupštine, koje će, kako su poručili, vratiti Samoopredeljenju kada predsednik Kosova bude izabran. Aljbin Kurti odgovara da je predsednik Skupštine već izabran i da se ne mogu vratiti pre 26. decembra, kada je za predsednika najvišeg zakonodavnog tela izabran Gljauk Konjufca.

Još jedna poruka stiže iz predsedništva Kosova, kako javljaju mediji na albanskom, a to je da bi Hašim Tači mogao da zatraži mišljenje Ustavnog suda o tome dokle se može odlagati formiranje vlade.

Sa druge strane, ekonomski strušnjaci poručuju da Kosovu preti ekonomska i finansijka kriza, ukoliko se ne izglasa budžet do kraja februara, a pojedini albanski mediji spekulišu da se tajno pregovara o koaliciji između Ise Mustafe i stranaka Ramuša Haradinaja, Bedžeta Pacolija i Fatmira Ljimaja. Slična situacija je bila i 2014. godine, kada su Aljbin Kurti i Isa Mustafa bili pred koalicionim sporazumom, ali je vladu ipak Mustafa formirao sa Demokratskom partijom Kosova Kadrija Veseljija, odnosno Hašima Tačija.

A.Ć.