Vladika Teodosije: Bog nam je dao dovoljno zemlje, vode i prostora da živimo u miru, poštujući jedne druge

Фото: КоССев

Фото: КоССев


Na tradicionalnom novogodišnjem prijemu u Vladičanskom dvoru u Prizrenu, episkop raško - prizrenski i kosovsko - metohijski Teodosije

Na tradicionalnom novogodišnjem prijemu u Vladičanskom dvoru u Prizrenu, episkop raško – prizrenski i kosovsko – metohijski Teodosije je pozvao na mir, slogu i poštovanje. On je istakao da nam je Bog dao dovoljno zemlje, vode i prostora i da poštujući jedni druge, poštujemo zajedničkog tvorca Boga.

Obraćanje vladike Teodosija prenosimo u celosti.

Dame i gospodo, Vaše ekselencije,

Koristim ovu priliku da izrazim svoje osobito zadovoljstvo što smo se danas sakupili ovde u sedištu Eparhije raško-prizrenske, jedne od najstarijih institucija na širem ovom prostoru, s namerom da obeležimo početak Nove Godine Gospodnje 2020. (po Julijanskom kalendaru). Mnogi od vas su proslavili Božične i Novogodišnje praznike pre dve nedelje, a sada ih proslavljamo i mi ovih dana, svako prema svom predanju. Poštujući jedni druge, ne smemo da zaboravimo da nas Bog uči da poštujemo i Njega koji nas je stvorio da živimo u miru i razumevanju.

Anđelska himna „Slava Bogu na visini i na zemlji mir, među ljudima dobra volja“, još uvek odzvanja u srcima svih hrišćana koji su nedavno proslavili Božić – Rođenje Hristovo. Zaista, ne možemo da proslavljamo Boga ako ne radimo da na zemlji bude mir i dobra volja među ljudima. To je cilj pred svim ljudima, a posebno nama ovde na Kosovu i Metohiji, gde 20 godina nakon oružanog sukoba, u kome su stradali mnogi nevini ljudi, kojih se sećamo i poštujemo bez obzira na njihovo etničko ili versko poreklo, treba da činimo napore da se komšija više nikada ne okrene protiv komšije i brat protiv brata. Bog nam je dao dovoljno zemlje, vode i prostora da živimo u miru, poštujući jedne druge, i tako poštujući našeg zajedničkog Tvorca Boga.

Foto: KoSSev

Da bismo mogli da živimo u miru, treba prvo da zadobijemo istinski mir u našim srcima, mir koji jedino dolazi od Boga kako bismo u toj ljubavi i miru mogli da prepoznamo one oko nas kao stvorene od Boga da budu naša večna sabraća. Zato ne možemo imati spoljašnji mir sve dok ga nemamo u našim srcima. To je i razlog zašto je i dalje toliko mnogo nesreća i ratova i stradanja u svetu, jer umesto da nađemo mir u svojim srcima, ljudi vide u bližnjima svoje neprijatelje, ponavljajući strašni greh Kaina protiv Avelja.

Zato se molimo da taj istinski mir Božiji zavlada među nama i celim svetom, i da ga svedočimo na svakom mestu i u svakoj prilici. Tek tada možemo sebe da nazovemo istinskim slugama Božijim, jer gde god je mir i ljubav prema bližnjima, tu stvaramo i prostor za Boga da bude među nama.

Na početku Nove 2020 godine, molimo se stoga Bogu, da nam podari godinu mirnu i blagoslovenu, i da sva nerazumevanja razrešavamo dijalogom i razumevanjem jedni drugih, a ne kroz konflikte; da činimo sve što je u našoj moći da društvo u kome živimo, ovde na Kosovu i Metohiji, zaista postane dom za sve njegove žitelje, bez obzira na njihovu narodnu i versku tradiciju, tako da se svako oseća siguran i da svi mogu da imaju bolju budućnost, posebno mladi.

Srećna vam i blagoslovena Nova Godina Gospodnja. Bog da vam svima podari mir i blagoslov.

A.Ć.