Рачак: Албански политичари траже извињење српских званичника

Меморијални комплекс у Рачку, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Албански политичари из Приштине, заједно са албанским председником Иљиром Метом и бившим шефом Верификационе мисије ОЕБС-а на Косову, Вилијемом Вокером, данас су из Рачка послали поруку да је у овом селу почињен масакр и да би Србија требало да то призна и да се извини, како су рекли, албанском народу и независној држави Косово. Рачак припада Општини Штимље, у којој нема више Срба.

Прошла је 21 година од догађаја у Рачку, после којег је уследила одлука о бомбардовању тадашње Савезне Републике Југославије. Док је за косовске Албанце тада почињен геноцид и масакр над цивилима, за Србију је то исцениран догађај и нису убијени цивили већ су погинули борци тадашње Ослободилачке војске Косова.

Најважнији гост у Рачку, селу надомак Штимља, као и сваке године, био је Вилијем Вокер, почасни грађанин Косова и један од најзаслужнијих за, како Албанци кажу, независност Косова. Вокерова биста се у природној величини налази у Меморијалном центру у Рачку.

Меморијални комплекс у Рачку, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Желим и надам се да ће се људи на Косову сећати шта се десило у Рачку, шта се овде догодило и шта се дешавало на другим местима злочина на Косову. Срећом, оно што се овде и на читавом Косову десило, довело је до независности, што је за мене врло позитивно“, истакао је Вокер који је у друштву Беџета Пацолија положио венац на спомен плочу погинулих у Рачку.

Албански политичари из Приштине данас нису дошли заједно у Рачак. Одвојено су почаст погинулима одали Рамуш Харадинај, Вјоса Османи, Аљбин Курти, Кадри Весељи, као и новоизабрани председник Скупштине Коосва, Гљаук Коњуфца. Само је са албанским председником Иљиром Метом, био Хашим Тачи, који се, као и сваке године, захвалио Вокеру.

Гљаук Коњуфца, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Посебну поруку из Рачка је српском председнику упутио Глаук Коњуфца.

„Никада нећемо престати да захтевамо да српски злочинци буду изведени пред лице правде и да Србија буде одговорна за злочине које је починила на Косову. Оно што је несхватљиво, јесте да се државни званичници Србије, не само да се не извињавају због онога што се десило, већ и горе од тога. Српски председник Александар Вучић негира масакр, а требало би да се извини“, истакао је између осталог нови председник Скупштине.

У Штимљу, општини којој припада Рачак, до 1999.године је живело преко 2000 Срба, а сада их више нема.

А.Ћ.