Двогодишњица убиства Оливера Ивановића: По 2 помена у Митровици и Београду

Фото: КоССев

Данас се навршава две године од атентата на Оливера Ивановића. Убиство једног од најистакнутијих политичких представника косовских Срба јануара 2018. уздрмало је српску заједницу на Косову, а данас је помен у његову част повод за поделе.

У Косовској Митровици две комеморације

Испред страначких просторија ГИ СДП у северном делу Косовске Митровице, данас ће се одржати две комеморације поводом убиства Ивановића. Прву комеморацију у 10 часова, одржаће ГИ СДП. Позив за ову комеморацију стигао је са адресе ове грађанске иницијативе коју предводи Ксенија Божовић, Ивановићева дугогодишња колегиница и пријатељица. Она је пред косовске изборе у октобру прикључила иницијативу коју је некада водио Ивановић дојучерашњем политичком ривалу – Српској листи, која је водила медијску дискредитацију Оливера Ивановића у месецима пред убиство.

Сат времена касније на истом месту окупиће се део породице и пријатеља Ивановића, као и део чланова ГИ СДП који нису одобрили одлуку Ксеније Божовић да наступи заједно са Српском листом.

И у Београду два помена

Два помена Ивановићу биће одржана и у Београду.

На Новом гробљу у Београду, у Алеји заслужних грађана где је Ивановић и сахрањен 18. јануара, помен ће бити организован у 11 часова, потврдио је за КоССев брат Оливера Ивановића, Мирослав Ивановић.

С друге стране, како је у влади Србије најавила Ивановићева невенчана супруга, Милена Поповић, помен који она организује одржаће се у крипти Храма Светог Саве у Београду, у 8:15, време када је у Ивановића пуцано.

И удружење „1од5милиона“ најавило је да ће у суботу, 18. јануара организовати нови протест у Београду који ће бити посвећен „убијеном лидеру опозиције на Косову и Метохији Оливеру Ивановићу“. Претходно је први протест „1од5милиона“ одржан прошлог јануара, на госишњицу убиства лидера ГИ СДП.

Оливер Ивановић убијен 16. јануара 2018. испред просторија своје странке у Косовској Митровици са шест хитаца у леђа, три месеца након локалних избора у којима је медијски и политички означен као издајник и рушитељ српског јединства. Сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду, испраћен великим бројем грађана, без комеморативне седнице локалне скупштине чији је одборник кратко пред смрт био.

Ивановићево убиство истражује српско Тужилаштво за организовани криминал, али и косовско Специјално тужилаштво. За сада су оптужницу подигли само косовски истражни органи, и то почетком децембра 2019. док је ТОК и даље у предистражном поступку.

На оптужници косовског Специјалног тужилаштва налази се шест особа, а у вези са умешаношћу у убиство Ивановића трага се за још (најмање) три особе за којима је расписана потерница, међу којима су имена потпредседника Српске листе, Милана Радоичића, Ж.Б – за којег је речено да се ради о високом полицијском званичнику са Севера Жељку Бојићу и бизнисмена Звонка Веселиновића.

Шта је у Влади Србије рекла Милена Поповић за Косово онлине, а потом и Ксенија Божовић у Косовској Митровици, у видео филмовима испод:

Извор: КоССев